IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на смартфоните е спаднала с 13% през 2013 г.

Цената на смартфон е намаляла до 337 долара, а през 2017 г. се очаква да достигне 265 долара, показва анализ на IDC

12:15 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Средната цена на смартфоните е спаднала с 13% през 2013 г.

Според изчисленията на компанията за пазарни анализи IDC през тази година средната цена за смартфони ще намалее до 337 долара. Това представлява спад от 12,8% спрямо 2012 година. През следващите години спадът на цените се очаква да продължи. През 2017 г. се очаква средностатистически потребителите да трябва да плащат по 265 долара за един смартфон, предава ZDNet.

За самия пазар IDC предвижда положително развитие най-малко до 2017 г. През тази година се очаква продажбите на смартфони да се увеличат с 39,3% до повече от един милиард единици. През 2017 г. пазарът ще достигне обем от 1,7 милиарда устройства. Това говори за средногодишен темп на прираст от 18,4%. 

"Ситуацията се е променила значително заради спада на средните цени за смартфони", казва Райън Райт, програмен директор на Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC, цитиран в съобщение за пресата. Преди няколко години индустрията все още приемаше, че следващият милиард купувачи на телефони за първи път ще закупят традиционен телефон, а не смартфон. Поради спада в цените обаче сега смартфоните били реалистичен вариант за първи избор на мобилно устройство.

Особено на развиващите се пазари през следващите години цената ще бъде основен двигател за високите стойности на продажбите, добавя Рамон Йямас, мениджър проучвания в IDC. "Всеки производител много точно проверява точно колко ниско може да определи цените на своите устройства, за да продължава да реализира печалби и да може същевременно да осигури добро преживяване със смартфона си".

IDC очаква също, че делът на Европа и Северна Америка на световния пазар на смартфони ще намалее благодарение на постепенното насищане. Растежът в периода 2013-2017 ще изостава в двата региона спрямо средния ръст.

За развиващите се пазари от своя страна изследователите на пазара очакват ръст над средния. Латинска Америка в този период ще отчете увеличение от 23,7%, а в региона на Азия и Тихия океан нарастването ще е с 23,2 на сто. За Близкия Изток и Африка IDC прогнозира за периода между 2013 и 2017 г. увеличение в продажбите от 18,5%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още