IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC ще увеличи разходите си за производство на чипове през 2022 г.

Глобалният недостиг на чипове продължава да тласка нагоре бизнеса на тайванския гигант

10:20 | 13.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Тайванската компания за чипове TSMC отчете 16,4% ръст на печалбата за четвъртото си тримесечие до рекорд - благодарение на голямото глобално търсене на чипове. Освен това заяви, че очаква да похарчи поне с една трета повече от миналата година за създаването на по-модерни полупроводници, предава Ройтерс.

Нарастващото търсене на чипове, използвани в смартфони, лаптопи и други устройства, по време на пандемията на Covid-19 доведе до изключителен недостиг на въпросните компоненти. Това принуди автомобилни производители и компании за електроника да свият производството си, но пък запази големите поръчки на TSMC и други производители на чипове.

Taiwan Semiconductor Manufacturing, голям доставчик на Apple, който обслужва и компании като Qualcomm, заяви, че очаква да повиши капиталовите си разходи до между 40 млрд. и 44 млрд. долара тази година. През миналата фирмата похарчи 30 млрд. долара.

През 2021 г. TSMC обяви план за 100 млрд. долара за експанзия през следващите няколко години, докато нови технологии като петото поколение мобилни мрежи (5G) и приложенията на изкуствения интелект тласкат нагоре търсенето на чипове.

Компанията навлиза в „период на по-голям структурен растеж“, заяви главният изпълнителен директор С. С. Уей по време на онлайн брифинг. По думите му този растеж е подкрепен от голямото търсене на полупроводници заради нови технологии, включително 5G.

TSMC, най-високо оценената азиатска листната фирма и в глобален план най-големият поддоставчик на чипове, очаква капацитетът да остане недостатъчен тази година, а търсенето да се запази в дългосрочен план, допълва Уей.

TSMC прогнозира, че приходите ѝ за първото тримесечие ще са в диапазона 16,6-17,2 млрд. долара, в сравнение с 12,9 млрд. долара през същия период година по-рано. За годината компанията очаква да запише между 25 и 29% ръст в долари.

През тримесечието от октомври до декември приходите са нараснали с 24,1% до 15,74 млрд. долара. Нетната печалба се е увеличила до 166,2 млрд. тайвански долара (6,01 млрд. долара) от 142,8 млрд. тайвански долара година по-рано.

Това се оказа над средната прогноза за 161,6 млрд. тайвански долара, дадена от 22 анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Цената на акциите на TSMC нарасна със 7% от началото на годината, давайки на компанията пазарна капитализация от 618 млрд. долара. Книжата завършиха търговията в четвъртък с 0,15% повишение на стойността, преди обявяването на финансовите резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още