IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

652 млн. лева са отпуснати на бизнеса за справяне с пандемията от коронавируса

28% от всички средства са отишли в София, което не е изненада предвид икономическата активност в столицата, пише ИПИ

08:57 | 17.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Почти 652 млн. лева са отпуснати на бизнеса от началото на пандемията от коронавируса за справяне с кризата, сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) на базата на данни от портала „ИСУН 2020“ – системата за управление и наблюдение на европейските средства, която беше ползвана и за разпределение на свързаните с пандемията дейности. Средствата са  разпределени между 30 485 проекта.

Помощите, постъпили в столицата са в общ размер от над 186 млн. лева, или 28% от всички разпределени средства. Това не е изненадващо, предвид високата концентрация на икономическа активност в София, отбелязват от института.

След София се нареждат предимно големи областни центрове - челната петица е допълнена от Варна (47 млн. лева), Пловдив (46 млн. лева), Бургас (27 млн. лева) и Русе (19 млн. лева). Сред необластните градове най-големи суми са получили Несебър (9 млн. лева, 11-то място) и Петрич (5,6 млн. лева, 19-то място) – места със силно застъпена туристическа индустрия, която беше изключително силно засегната от кризата.

Към челните двадесет общини, в които живее половината население на България, се насочват  70% от изплатените суми. Тези общини реално представляват основните икономически центрове на страната. Фирми и местни администрации в едва три общини – Макреш, Бобошево и Трекляно – не са се възползвали от нито една от програмите.

По отношение на средния размер на изплатените суми на човек от населението превес взимат по-малки общини. Челната петица включва общините Несебър (с 293 лева на човек), Рила (202 лева), Банско (182 лева), Приморско (174 лева) и Каварна (157 лева). Тук водещи са отново общините, в чиито икономики е силно застъпен туризмът. 

Като отделни бенефициенти най-много средства е получило е Министерството на туризма, усвоило 2 млн. лева за помощи за туроператори и туристически агенти. Следващите 82 бенефициенти са само общини, като предназначението на сумите е програмата "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19" – социална програма за патронаж, насочена към най-бедните. Стойностите варират от 150 хил. до почти 2 млн. лева. За цялата инициатива са насочени общо 38,7 млн. лева по 181 проекта.

Подкрепа за бизнеса

Данните показват, че по схемите за подпомагане на бизнеса за преодоляване на щетите от пандемията са кандидатствали приблизително 35% от средните и 7% от микро- и малките нефинансови предприятия.

Най-широкообхватната програма е "Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19", известна още като "3-10", тъй като предвижда помощ в размер от 3 до 10 хил. лв. за микро- и малки предприятия. По нея са кандидатствали 22 912 фирми, като общо са разпределени 185 млн. лева или средно по 8115 лева на кандидат.

Над 13 хил. от фирмите са получили максималния размер на помощта, а на едва 44 не са разпределени никакви средства – с други думи, почти всички фирми, поискали подкрепа в хода на пандемията, са я получили.

Кандидатстванията по програмата "Подкрепа за малки  предприятия с оборот над 500 хил. лева за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" са 4303, като 4156 фирми са получили помощ от 50 хил. лева, а останалите не са усвоили никакви средства. Тук общо разпределената помощ е 207 млн. лева.

По "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", при която размерът на помощта варира от 30 хил. лева до 150 хил. лева, са кандидатствали общо 1542 фирми. По-голямата част от тях - 1066, са получили максималната възможна сума. Общо раздадените помощи по нея възлизат на 210 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още