Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

А. Пеканов: Целта е Планът за възстановяване да се предаде в Брюксел до края на юли

Страната ни е относително неподготвена с проекти за ресурс от 12 млрд. лв., коментира вицепремиерът по управление на европейските средства

А. Пеканов: Целта е Планът за възстановяване да се предаде в Брюксел до края на юли

Атанас Пеканов. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Целта е Планът за възстановяване да бъде предаден в Брюксел по време на служебния кабинет. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

"Важното е тази година да дойдат средствата по Плана за възстановяване и аз съм уверен, че тази година Планът за възстановяване ще бъде предаден в Брюксел. Моята цел е Планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия служебен кабинет, но дори и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен. Тоест, може да има разлика в месеци, ако в следващите седмици някои от плановете на тези 23 страни (б.р. които се предали плановете си) бъде одобрен, те ще започнат да реализират техните проекти и ще получат 13% финансиране, а ние ще ги получим в момента, в който планът ни бъде внесен и одобрен," заяви Пеканов.

Приоритетите, които той очерта са "в сферата на образованието и науката, икономиката, отчасти здравеопазването". "И тук вече имаме, от една страна, доста получени корекции, от друга страна, текат и нови проекти“, посочи още вицепремиерът.

Още по темата

За санирането на болниците се правят корекции как парите да бъдат използвани по-целесъобразно, коментира той в разговор с водещата Милена Милотинова. "Искаме да има механизми, по които да гарантираме, че няма да има съмнения. Тоест, ще се гарантира, че по най-добрия начин се прави това така наречено саниране," коментира Пеканов.

Той подчерта, че се търси разширяване на регионалния обхват, като целта е да се подобри здравната ситуация в цялата страна, не само в големите градове.

"Искаме например да може да се достига до труднодостъпни места. Там има проект, който в момента развиваме, за това спешната помощ да може бързо да реагира дори на труднодостъпни места. Става дума за медицински хеликоптери, които бързо могат да стигат до тези места. Ние сме единствената страна (б.р. - в ЕС), която ги няма. И затова това е проект, който аз лично смятам, че трябва да бъде приоритетен," заяви Пеканов.

"Държавата е относително неподготвена сега да дойде един свеж ресурс от 12 млрд. лв.," коментира вицепремиерът по управление на европейските средства.

Пеканов уточни, че това не е обвинение към едно или друго правителство, към един човек или една администрация.

"Когато цялостната визия за държавата е, че тя не трябва много да се меси, става проблематично когато тя трябва да се намеси. А когато се случи голяма криза, остава само държавата да ни спаси от ситуация на несигурност и ако с години сме казвали, че тя не може да го направи, в момента, в който така или иначе трябва да го направи, тя няма капацитета", както се случва сега, казва Пеканов.

Той обясни, че "голяма част от проектите в плана имат дълъг период на реализация. Те не са готови да се случат много бързо, защото тепърва трябва да започне тяхното мислене проектиране и случване. В други страни, струва ми се, че това планиране какво може да направи държавата, го има, има готови проекти, които утре да започнат и да се случат бързо, а тук понеже с години малко сме неглижирали ролята на институциите, тази подготовка я няма“.

По статията работи: Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Слави Трифонов трябваше да е номинацията за премиер на ИТН