IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да има и следващата зима

Винаги сме подкрепяли изграждането на втори лифт съобразно всички правила, каза министърът на туризма

10:16 | 16.11.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Втори лифт в зимния ни курорт Банско няма да има и следващата зима. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по bTV. Тя посочи, че няма как да се ангажира със срокове, но няма да е следващата зима.

„Отново сме в съдебна процедура, обжалва се управлението на Национален парк "Пирин", после трябва да има заявено инвестиционно намерение – не мога да се ангажирам със срок кога ще има втора кабинка”, поясни тя.

„Винаги сме подкрепяли изграждането на втори лифт съобразно всички правила”, допълни Ангелкова. Тя добави, че строителството в природния парк е категорично забранено, като се позволява единствено изграждането на спортни и транспортни съоръжения. 

По повод предстоящия зимен сезон туристическият министърът каза, че се очаква ръст между 5 и 10%.

На прага на новия зимен сезон настояването за изграждане на нови съоръжения бе подновено от кмета на града Георги Икономов и местната организация "Бъдеще за община Банско", в която влизат и общински съветници.

Кметът внесе преди дни в МОСВ искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин".

В началото на тази седмица жители и бизнесмени от Банско отново поставиха въпроса за изграждането на втори кабинков лифт в курорта, като излязоха на мирна демонстрация. Те настояват строителството на втората кабинка да започне още следващата година.

Организатори са сдружение „Бъдеще за Община Банско“, с подкрепата на други неправителствени организации, както и политическите партии от региона.

Те отправиха призив към правителството за изпълнението на две искания – да бъде приет актуализираният план за управление на Национален парк „Пирин“ и разрешение за изграждането на втора кабинкова линия в ски зона „Банско“.

“Смятаме, че пред тези наши искания не стоят никакви законови, нито екологични пречки, още повече, че в предизборните програми на сега управляващите партии беше записано ясно и категорично изграждане на втората кабинкова линия“, каза пред bTV председателят на „Бъдеще за Община Банско“ Димитър Русков.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bonboniada
преди 6 години
Ще седим и ще се надяваме на чудо последващата година тогава :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още