IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Може да получим 1 млн. дози ваксини на Pfizer от допълнителните на ЕК

Няма проблем с персонала и заболеваемостта сред медиците е по-малка в сравнение с вълната от ноември, каза здравният министър

18:39 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic Bloomberg

България има готовност да получи един милион дози ваксини на Pfizer от допълнителните 10 млн. ваксини, договорени от Европейската комисия. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред журналисти, цитиран от БНТ.

Той поясни, че днес приключва последната европейска среща на ниво експерти, където участва и България, във връзка с разпределението на допълнителните количества, договорени от Комисията.

"Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на Pfizer, са милион и половина. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие", каза здравният министър.

По отношение на производството на ваксини в страната, анонсирано от премиера през уикенда, Костадин Ангелов уточни, че става въпрос за инициативата на ЕС - създаване на инкубатор HERA. Той включва обединяването на всички държави членки на политическо, експертно и регулаторно ниво. Всяка една държава ще може да кандидатства с производствените си мощности, които има. 

"Ние ще се възползваме от това. Знаете, че България има изключителен опит в производството на ваксини и се надяваме да бъдем одобрени в тази посока", каза министърът, но не се ангажира със срокове.

Ангелов посочи, че болничните легла за пациенти с COVID се увеличават с 20%, а на места и 30%. Той отчете, че към момента няма проблем с персонала и заболеваемостта сред медиците е по-малка в сравнение с вълната от ноември, което се дължи на повечето ваксинирани лекари. Той посочи, че не му е известен положителен случай на COVID на ваксиниран медик.

Здравният министър беше на посещение в болницата в Ямбол и заяви, че ще продължи обиколката си в регионите с най-голям ръст на заразени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още