Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Асена Сербезова е избрана за вицепрезидент на Световната здравна асамблея

Темата на Асамблеята тази година е „Здраве за мир, мир за здраве“

Асена Сербезова е избрана за вицепрезидент на Световната здравна асамблея

Снимка: Министерство на здравеопазването

Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-та сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в Женева в периода 22 - 28 май 2022 г. Темата на Асамблеята тази година е „Здраве за мир, мир за здраве“.  

По време на първото пленарно заседание е определен Комитет по акредитацията и е приет дневният ред на Асамблеята от Общия комитет, в който министър Сербезова участва в качеството си на заместник-председател, съобщават от здравното министерство.

В рамките на Асамблеята Асена Сербезова ще вземе участие в панелна дискусия, организирана от регионалните директори на регион Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тема: „Здраве за всички, независимо откъде идват“, посветена на здравето на бежанците и мигрантите.

На всяка редовна сесия Асамблеята избира президент и петима вицепрезиденти – представители на 6-те региона на СЗО, които имат идентични правомощия и задължения като президента на асамблеята, когато го заместват.

Като върховен орган на СЗО Световната здравна асамблея определя здравните политики, взема крайните решения и ръководи финансовата политика на организацията. По време на сесиите се обсъждат докладите на Изпълнителния съвет. Също така се дават указания относно проблеми, за които може да се изискват по-нататъшни действия, изследвания или доклади.

Получаването на толкова висок пост в организацията е признание за приноса на България в търсенето на работещи решения в световната здравна политика и сигурност, посочват от министерството.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
опази Боже от такива ... и от такова "здравеопазване "...

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 3 юли