IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилен концерн от Южна Корея поглежда към българския пазар

Компанията ще се сдобие с два завода в страната ни с около 500 работника

14:27 | 05.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката на Република България</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката на Република България

Южнокорейски производител на автомобилни компоненти ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството, съобщи заместник-министърът на икономиката на страната Лъчезар Борисов по време на Втората сесия на българо-корейския комитет за промишлено коопериране, провел се в Сеул. 

Това е първата подобна среща от осем години насам, като се очаква следващото заседание на комитета да се проведе на територията на България през 2019 г.

По време на посещението на българската делегация от корейска страна беше представен току-що подписан търговски договор, съгласно който ще бъде гарантиран износ за региона на продукти от хранително-вкусовата промишленост на стойност 30 млн. долара.

Борисов подчерта, че за първите шест месеца на настоящата година двустранната търговия е нараснала до 134,7 млн. долара, отбелязвайки ръст от 80% спрямо същия период за 2017 г.

„По отношение на българския износ считаме, че потенциал за разширяване на експорта ни за Южна Корея имат стоки като етерични масла и софтуерни продукти“, заяви зам.-министърът по време на визитата.

Според него значим потенциал за сътрудничеството и привличането на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката.

Борисов договори провеждането на съвместен бизнес форум с Ким Джун-дон, заместник-председател на Корейската търговско-промишлена палата, която е най-мащабната икономическа организация в азиатската страна.

Бяха проведени и редица срещи с корейски компании от автомобилния сектор на Южна Корея, които проявяват интерес за инвестиции в България. Стана ясно, че такава компания, лидер в производството на автомобилни компоненти, ще се сдобие с два завода в страната ни с около 500 работници, като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството.

Очаква се сделката да бъде завършена през първото тримесечие на следващата година, като впоследствие производствените мощности в България ще бъдат разширени.

В българската делегация участваше и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството - Валентин Йовев, представители на МРРБ, министерство на транспорта и информационните технологии, министерство на икономиката и „Аутомотив Клъстер – България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още