Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Автосервизите ще дават гаранция за извършените ремонти

С новия Закон за водачите на превозни средства ще се промени начинът на обучение, изпитите и контролът, съобщи зам.-транспортният министър Ангел Попов

Автосервизите ще дават гаранция за извършените ремонти

Снимка: Архив БТА

Със създаването на Закон за пътните превозни средства за първи път създаваме регистър на всички автосервизи в страната. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на конференцията „Заедно за по-безопасни пътища“, организирана от Съюза на българските автомобилисти.

Той посочи, че в новия закон е заложено сервизите да дават гаранция за извършените ремонти. Ще се посочва и произходът на частите, които се влагат, така че автомобилите да излизат на пътя технически изправни.

Още по темата

По думите му тези и други въпроси са залегнали в разделянето на Закона за движението по пътищата и създаването на два нови закона – Закон за водачите на превозни средства и Закон за пътните превозни средства, както и нормативната уредба към тях.

По отношение на пунктовете за технически прегледи, Ангел Попов обяви, че контролът е затегнат и на много пунктове са наложени санкции, а други са затворени. Основните нарушения са неправомерно преминаване на технически неизправни автомобили и допускане на такива с неплатени данъци.

ИА „Автомобилна администрация“ започва да анулира удостоверенията за техническа изправност, издадени в нарушение, каза още Попов.

Заместник-министърът информира още, че в част от пунктовете се подменят камерите за видеонаблюдение с по-добри и се инсталират допълнителни, като това ще обхване всички обекти.

“Променяме начина на обучение, изпитите и контрола на младите водачи”, обяви Ангел Попов и напомни, че повече от една година работи съвременна система за контрол на теоретичните изпити, т.нар. „бели стаи“.

Той обясни, че драстично са намалели опитите за нерегламентирано взимане на изпити, като се забелязват отделни случаи, при които лица с фалшиви лични карти се явяват вместо конкретни кандидати.

„За да се справим с този проблем, сме оборудвали изпитващите със специални средства за разпознаване на фалшивите лични карти. Предстои да свържем нашата системата с тази на МВР, така че при сканирането на личната карта автоматично да се проверява дали е фалшива, каза още заместник-министърът. Работи се и по промяна на изпитните въпроси, като планираме да намалим броя на въпросите и да въведем втора част на изпита, в която да има видео казуси, които да тестват реакцията на изпитваните, каза още той. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите