Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът е с благоприятни планове за наемане на служители в началото на 2018 г.

Стабилното темпо на наемане на българския пазар на труда се очаква във всички индустриални сектори и всички региони

Бизнесът е с благоприятни планове за наемане на служители в началото на 2018 г.

Снимка: Pixabay

Българските работодатели продължават да отчитат благоприятни планове за наемане на служители през първото тримесечие на 2018 г. Това сочат резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта.

Стабилното темпо на наемане на българския пазар на труда се очаква да продължи през първото тримесечие на 2018 г. във всички индустриални сектори и всички региони - 14% от анкетираните 621 работодатели планират да увеличат нивата на заетост, 5% очакват да ги намалят и 81% не предвиждат промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта* е +14%, като остава стабилна на тримесечна база и се подобрява с 2 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година

Още по темата

Работодателите от сектор „Строителство“ отчитат най-оптимистичната прогноза от +29%, която е по-силна с 5 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и се подобрява с 18 процентни пункта на годишна база. Секторите „Производство“ и „Търговия на едро и дребно“ също очакват активни дейности по наемане на служители с прогнози от съответно +19% и +18%. Работодателите, които също отчитат благоприятни перспективи за наемане, са от сектор „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ с прогноза от +17%, която се подобрява с 9 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие, и Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“, където прогнозата е +15%.

В същото време работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ и „Транспорт, складове и комуникации“ очакват най-бавен темп на наемане с прогнози от +3%.

„Настроенията на българските работодатели остават положителни, тъй като компаниите от всички сектори планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост. Това е много добра новина за търсещите работа, но работодателите все по-често се оплакват, че не могат да намерят достатъчно подходящи кандидати за свободните си позиции”, каза Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Според Василева специализираните умения като ИТ, инженерни и търговски продължават да се търсят много в контекста на критичната липса на работници за общи оперативни бизнес дейности.

„Този проблем налага по-големи инвестиции в осигуряването на условия за обучение и програми за повишаване на уменията, както и да се оползотворят в максимална степен алтернативни източници на таланти като хората над 55 години, които продължават да не се използват достатъчно”, допълва Василева.

На регионално ниво работодателите от разглежданите пет региона планират да увеличат числеността на персонала в периода януари – март.

Варна очаква най-силния пазар на труда с прогноза от +19% - подобрение с 4 процентни пункта в сравнение с последното тримесечие на 2017 г. и с 8 процентни пункта на годишна база. Стабилно нарастване на работната сила се очаква и в Пловдив и Бургас, където прогнозите са съответно +15% и +14%, докато работодателите в София отчитат прогноза от +13%. Най-предпазливата регионална прогноза от +6% е отчетена в Русе, където плановете за наемане са най-слаби през последните повече от четири години.

Все още големите (с над 250 служители) и средно големите (50-249 служители) компании планират най-голямо увеличение на работната сила през следващото тримесечие с прогнози от съответно +27% и +15%. Работодателите от микропредприятията (с над 10 служители) споделят прогноза от +11%, докато прогнозата на малките компании (10-49 служители) е +7%. В сравнение с първото тримесечие на 2017 г. работодателите от микрпредприятията отчитат най-значително увеличие от 6 процентни пункта, докато прогнозите на средно големите и големите работодатели се подобряват с 2 процентни пункта. В същото време работодателите от малките компании отчитат спад от 4 процентни пункта.

* Нетната прогноза за заетостта се получава, като от процента на работодателите, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които предвиждат намаляване на заетостта.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон