Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът и синдикатите искат промяна на мярката 60/40

КТ "Подкрепа" настоява за диференцирана подкрепа спрямо доходите и различен механизъм за подпомагане на работната сила и бизнеса

Бизнесът и синдикатите искат промяна на мярката 60/40

Снимка: БГНЕС

Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати. Според председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в началото на следващата седмица за целта трябва да се свика Тристранният съвет.

Велев каза, че е внесено предложение мярката 60/40 в подкрепа на заетостта да стане 100/75. По думите му това е постижимо. Така с пет пъти по-малко средства ще могат да бъдат подкрепени тези, които действително имат нужда от подкрепа, смята той.

"Лесно е - когато предприятието работи, то плаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на принудителен престой - държавата компенсира само за това време със 75% от дневната надница за работниците", уточни по БНТ Васил Велев. 

Още по темата

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи. "Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата", посочи той.

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Според Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка.

„Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките“, посочи Нейков.

Средствата за мерките в подкрепа на бизнеса са разчетени до 31 май, поради което работодателите настояват те да бъдат продължени до края на юни, с опция за допълнителни още 3 месеца, коментира още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подкрепя диференцирана подкрепа спрямо доходите и различен механизъм за подпомагане на работната сила и бизнеса.

"Водим разговори. Ние не приемаме само този вид подкрепа - кредит, оттук насетне. Смятаме, че още няколко месеца трябва да има подкрепа - за фиксираните разходи на компаниите, но по-скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите. Защото те имат ограничения в капацитета и няма достатъчно търсене", обясни Велев.

"Работещите и предприятията следва да се подпомагат по различен механизъм - така, че средствата, които са за работниците трябва да се превеждат директно по техните сметки, а фиксираните разходи (...) те трябва по някакъв друг ред да бъдат подкрепяни. Не може всички доходи да се подкрепят по един и същи начин. Логично е по-ниски доходи да се подкрепят с по-висок процент. По-високите - с по-нисък, защото става въпрос за съвсем други неща", каза Димитър Манолов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стефан Янев освободи от длъжност трима зам.-министри