IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 17 млрд. лв са необходими за развитието на регионите до 2022 г.

Транспортната и водна инфраструктура отново са сред приоритетите на страната

16:02 | 22.08.12 г.
Близо 17 млрд. лв са необходими за развитието на регионите до 2022 г.

Близо 17 млрд. лева са необходими до 2022 г. за преодоляването на неравенствата между регионалните различия в страната, така че България да се доближи европейската политика, прилагана за развитието на регионите. Това става ясно от Националната стратегия за регионално развитие на страната за периода 2012 – 2022 г., приета от министрите на днешното заседание.

В стратегията са определени основните цели и приоритети, насочени към ускорено развитие на регионите, така че да се подобри достъпът на населението до транспортната, образователната и здравната инфраструктура и в изостаналите части на страната. Предвиждат се още мерки за стимулиране на приоритетни икономически дейности като развитието на туризма, информационните технологии и др.

Ако бъдат осигурени тези средства, по-голямата част от тях (над 13 млрд. лева) се предвижда да дойдат от европейските фондове. Планираното национално съфинансиране е в размер на около 4 млрд. лева, от които 312,5 млн. лева се очаква да бъдат осигурени от общинските бюджети.

Предвижда се най-голям дял от средствата да бъдат отделени за изграждането на транспортната и водна инфраструктура, за инвестиции в градската среда, за подобряване на достъпа до образователни, здравни и социални услуги, както и за спортна инфраструктура.

При изчисленията на индикативния ресурс за постигането на целите, заложени в стратегията за национално развитие, като база е взета общата прогнозна финансова рамка за България в размер на 20,1 млрд. лв., включена в политиката за сближаване с Европейския съюз по седемгодишния програмен за периода 2014-2020 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още