Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БНБ предлага таван на лихвите по бързите кредити

Фирмите за бързи кредити, които надвишават тавана, да могат да бъдат обвинявани в лихварство, предлага подуправителят на БНБ Цветан Гунев

Да бъде наложен таван на лихвите по бързите кредити, предлага Българската народна банка (БНБ).

“Трябва доста усилия да се хвърлят върху това как да изглежда схемата, по която да се определя максимална референтна лихва”, коментира подуправителят на БНБ и ръководител на управлението "Банков надзор" Цветан Гунев, цитиран от БТА.

Гунев припомни, че финансовите дружества, които предоставят бързи кредити, не са на лицензионен режим към БНБ, а на регистрационен.

“Целта на надзора върху финансовите институции е те да бъдат достатъчно стабилни, за да не допринасят по косвен начин за влошаване на финансовото състояние на цялата система”, уточни Гунев. Той допълни, че дори и дружествата, които отпускат бързи кредити, да преминат на лицензионен режим това едва ли ще се отрази на размера на лихвите им. 

Още по темата

“Гражданите трябва да бъдат много внимателни, когато сключват такива сделки, това е основно в техни ръце”, смята подуправителят на БНБ.

“Ако говорим за това да не бъдат прекомерно високи лихвите, това би могло да стане с въвеждане на максимална референтна лихва или просто казано "таван на лихвите", добави Гунев. По думите му, ако се стигне до подобна законова мярка, фирмите за бързи кредити, които определят лихвите си над тавана, ще могат да бъдат обвинявани в лихварство.

“В момента определение за лихварство не е дадено никъде в нашата нормативна уредба”, посочи Гунев. “Лихварството е свързано не само с това да дадеш много висока лихва, но и да експлоатираш някакви качества у клиента, от които можеш да се възползваш”, коментира още той.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 години
Айде бе, БНБ, вие все последни вземате думата. Сакън да не обидите финансовата система. Я малко по-смело, стига с този благоразумен консерватизъм. Помнете финансовите пирами, схемата винаги е една и съща - в системата няма достатъчно пари, за да се платят всички лихви и главници. Сигурно знаете формулата.

Още от Икономика и политика
Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново