Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: Белене бе с предизвестен край, благодаря на Путин, че удържа думата си

Ще отпуснем по 325 лв. на работник в ОЦК от фонда за солидарност и ще продължим ролята си на посредник, заяви министър-председателят

Премиерът на България Бойко Борисов заяви в предаването „Панорама” по БНТ, че проектът АЕЦ Белене е бил с предизвестен край.

Той се надява, че рано или късно прокуратурата ще предяви обвинения. Още със започването му са направени най-големите нарушения. За почти изградена централа се взема решение за продължаване на строителството без конкурс, посочи той.

После се решава, че технологията е остаряла. Вместо нов конкурс се решава да се тегли заем и се почне нов строеж. Затова проектът е компрометиран пред европейските ни партньори - той е направен на базата на измама, заяви Борисов.

Премиерът изтъкна отново, че БСП е тази, която не е желаела АЕЦ Белене. Умишлено не са подписали договора и не са започнали строителство. Ако го бяха направили, щяхме да достроим централата, както достроихме „Цанков камък” с цялата му глупост, каза той.

Още по темата
Не спряхме проекта преди три години защото се надявахме, че ще можем да го диверсифицираме. Междувременно трябваше да платим на доставчици по договори, обясни премиерът.

Относно доклада на банката консултант HSBC Борисов уточни, че той ще ни даде параметри - прогнозна цена на централата, на колко ще се продава токът след години, но няма да препоръча да се строи или не.

В подкрепа на монтирането на закупения за Белене реактор в Козлодуй, премиерът посочи, че там има цялата необходима инфраструктура - хранилище, инженери и т.н.

Най-важното сега са пети и шести блок – те са жизненоважни сега, седми - след 20 г. Монтирането на седми и удължаването живота на пети и шести блок ще са напълно достатъчен за нашите енергийни нужди, каза той.

Благодаря на Путин, че си удържа на думата и за “Южен поток” и за Белене, за да се уредят нещата в дружески отношения, да не се ходи по съдилища. Ще продължим преговорите с Русия за премахване на посредниците за газа, каза Борисов.

По въпроса със строежа на парогазова централа на площадката в Белене министър-председателят каза, че е хубаво да се построи една такава балансираща мощност, макар в момента токът от нея да изглежда скъп. Освен това държавата няма да се ангажира с изкупуване на електроенергията от тази централа, а и рано или късно трябва да либерализираме пазара.

По повод изявленията от лявото пространство, че едно следващо правителство трябва да поднови проекта АЕЦ Белене, Борисов каза, че този който иска да го стори трябва да убеди народа, че ще намери 20 млрд. лева, които не само че държавата ще плаща, но и ще поеме риска при авария да обезщетява Европа със стотици милиарди, което ще „заличи” страната.

Според него много по-голям проблем е енергийната ефективност. Панелните жилища, например - над 700 хил. трябва да се санират след 10-15 г. Вместо да се инвестира в АЕЦ, така можем да намалим с 30% разхода на ток. Сега един реактор работи само за да се компенсира изтичането по мрежата, посочи Борисов.

Проблемите в Горубсо и ОЦК премиерът обобщи като грешки на прехода. Как така са раздадени тези предприятия, попита той.

Утре ще кажа в ОЦК, че всяка намеса на държавата в частно предприятие е незаконна, но трябва да сме солидарни с хората, които не получават заплати. Затова ще отпуснем по 325 лв. на работник от фонда за солидарност, което е законно.

Надявам се банките и собственика да се разберат за нов мениджмънт, охрана на комплекса и др. Целта ни е да създадем среда за това разбирателство, за да не се допусне фалит на дружеството, което разполага с модерна технология, чието внедряване ще го направи печелившо.

На въпрос на водещия, дали на наш терен не се „играе мач" Русия - Америка, премиерът заяви, че не се съобразяваме нито с едната, нито с другата страна, като изброи развитията по ключови въпроси напоследък: „Южен поток” - изгоден, „Бургас-Александруполис” - опасен, „Белене” - недиверсифициран, шистовият газ - обществото се обезпокои, мораториум докато ни се докаже, че няма проблем, ACTA - също.

Още новини за АЕЦ Белене

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 9 години
Няма профилна снимка
1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ-ЧЕРНА ВОДА!!! - ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА(а икономиката ни дори не работи)- ТРАЙКОВ КАЖИ СИ!!!- ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!!(- Сталин се би без резерви пред Москва, Хитлер се би без резерви пред Берлин, Япония капитулира, когато им свършиха резервите)- ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст И защо точно този ток се изнася, а ние купуваме скъпия!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 стотинки..., е, които можем да си го позволим де...
0
 
3
 
5
stone kold до: kane
преди 9 години
ама след това ще дойде още по опасно оръжие.......и атомното ще ти се стори като китайска пиратка
2
 
2
 
4
stone kold до: ABBA
преди 9 години
аз ще гласувам за бкп
6
 
2
 
3
Монти до: ABBA
преди 9 години
Няма профилна снимка
Така е прокуратурата трябва да побърза и да се почне от тия два милиона който се дадоха за консултант на който не му искаха мнението а после за платен излишен реактор Вервай ми някой ще отиде в затвора защото лиши бабичките от всякакви цветове от пенсиите им за 2 години. А сега излиза че Борисов дава нашата газова в Южен поток и ще плащаме за да превозваме газ по нея.
8
 
3
 
2
преди 9 години
Смърт за атомната енергия и атомното оръжие

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 януари