Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов: С над 1 млрд. лв. са подпомогнати пенсионерите по време на пандемията

На правителствено заседание бяха осигурени 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април

Борисов: С над 1 млрд. лв. са подпомогнати пенсионерите по време на пандемията

Снимка: БГНЕС/МС

С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, причинена от коронавируса, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание. На него бяха осигурени 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, съобщават от правителствената пресслужба. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

„Над 2,1 млн. пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август м. г. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа, като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева“, припомни премиерът Борисов. Министър-председателят бе категоричен, че стриктно спазваната в последните години финансова дисциплина и доброто функциониране на пенсионната система позволяват днес пенсионерите да бъдат активно подкрепяни.

Още по темата

„През месец април ще изплатим и по 120 лева на 392 хил. пенсионери, които имат пенсия между 300,01 лв. и 396 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване“, добави министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в хода на правителственото заседание.

Допълнителните средства, предоставени от държавата, бяха необходими и преди пандемията. Според данни на европейската статистическа служба Евростат България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на пенсионерите в риск от бедност.

През 2019 г., откогато са последните актуални данни, 36% от пенсионерите в България са били застрашени от бедност, сочи европейската статистика. Делът им се увеличава с 5,8 процентни пункта спрямо този през 2018 г. – 30,2%. През 2017 г. този дял е бил 34,7%.

Средното за ЕС равнище на застрашените от бедност пенсионери е 15%, показват данните на Евростат.

Държавата с най-голям дял застрашени от бедност пенсионери е Латвия – 54%, следвана от Естония – 53,8%. След нас са Литва, Хърватия и Кипър.

По време на заседанието на Министерски съвет стана ясно също, че за новата учебна година правителството отпуска 35,6 млн. лева, с които ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници. По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че  семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева, обяви министър-председателят.

Днес правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. Чрез тях се премахва доходният критерий за еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и се регламентира нова еднократна помощ за всички ученици, записани в осми клас.

Средствата  в размер на 300 лева за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
пенсионирай се и ти Боко
1
 
5
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кога най-сетне ще се помисли и за работещите данъкоплатци - тези от които ги е взел тези над 1 милиард! Аман от популизъм, ама от боко толкоз.
1
 
5
 
2
khao до: ivanrog
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
не, просто дава подаръци на хората които ще гласуват за него ... нормалните няма как да ги привлече
0
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И какво излиза, че българският пенсионер е най-потърпевш от кризата, заедно с държавния служител.

Още от Икономика и политика
Президентът: Служебният кабинет бе оставен с вързани ръце