IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП иска демонополизация на Националната здравноосигурителна каса

Моделът със задължително здравно застраховане ще доведе до намаляване на сумите, постъпващи в здравната система

13:03 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) вижда промяната на здравеопазването в посока доразвиване на предложения модел за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това посочват в становище до здравниа министър от работодателската организация.

В края на септември здравният министър Кирил Ананиев представи два варианта за реформа на здравното осигуряване в България - демонополизация на Здравната каса, който няма да изисква допълнителна вноска, и въвеждане на втора задължителна здравна застраховка от 12 лева.

Като цяло представените варианти за промяна на здравноосигурителния модел не събират стабилна консенсусна подкрепа.

Палатата счита, че вторият предложен модел - на едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане, няма аналог в нито една европейска държава. Необходимите за изграждането и функционирането на модела Застрахователен пул, Осигурителен пул и Гаранционен фонд ще доведе до намаляване на сумите, постъпващи в здравната система (понеже ще бъдат отклонени към изграждането на пуловете и фонда), които би трябвало да се разходват за медицински дейности.

Решаването на проблемите в здравеопазването според експертите на организацията включват: въвеждане на електронно здравеопазване, преразглеждане на заплащането по клиничните пътеки, премахване на фалшивите болнични и нереално извършените здравни услуги, мерки срещу злоупотребите при лекарствата, увеличаване на профилактиката и не на последно място задържане на квалифицираните български лекари в страната.

Действащата здравна система не работи ефективно. Има необходимост от промени, които да осигурят по-високо качество на здравните услуги, подобряването на здравословното състояние на гражданите и снижаване на смъртността, отчитат от БТПП и подкрепят Министерство на здравеопазването втърсенето на решения за подобрянането на здравната система у нас. 

От Палатата смятат, че в сега действащия модел на здравно осигуряване средствата, които постъпват са повече от достатъчни, но монополната позиция на НЗОК, липсата на конкуренция на ниво избор на здравноосигурените лица, както и други фактори правят системата неефективна.

Липсват ясно разписани правила за качество на медицинската помощ, на финансовата и правната рамка. Липсват внедрени стандарти, които да осигуряват възможно най-обективно и точно събиране и отразяване на информация за извършените дейности, позволяваща по-ефективен контрол (който също липсва понастоящем и се допуска разпиляване на средства за неизвършени дейности или нарочно/преднамерено вписване на дейности/манипулации с цел усвояване на средства, плащането на които не е правомерно).

В рамките на експертните обсъждания по здравната реформа, които още продължават, БТПП предлага внедряването на глобални стандарти по отношение на идентификацията както на пациенти, лекарства, медицински изделия, така също и на процеси, касаещи документооборота и логистиката в болниците. Тези глобални стандарти предоставят висока проследимост и прозрачност, подобрено управление на процеси, следене на сроковете на годност, приема на лекарства от пациентите и други. Според тях използването на глобалните стандарти ще помогне за оперативната съвместимост между отделните болнични системи и системи, обслужващи сектора.

За БТПП са важни и въпросите с доплащанията и солидарността в здравния сектор. Ключов въпрос са еднаквите здравни права, които имат гражданите, независимо от техния осигурителен принос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още