Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Застрахователите стават ключови играчи в здравеопазването

Законодателните промени ще бъдат прокарани при висока степен на съгласие, обеща здравният министър Кирил Ананиев

Застрахователите стават ключови играчи в здравеопазването

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Здравният министър Кирил Ананиев представи два модела за промени на системата на българското здравеопазване, наричани модел А и модел Б. Това стана на национална кръгла маса в София за бъдещето на здравеопазването в България.

Първи вариант

Първият вариант предвижда демонополизация на Здравната каса и незабавна конкуренция със здравните застрахователи. Става дума за задължително здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд измежду частните застрахователи. Въвежда се конкуренция между НЗОК и застрахователите. Здравната вноска остава 8% с възможност за допълнително доброволно застраховане. Този модел може да се реализира още през 2019 г. със създаването на дружество, което да се конкурира с Касата.

Още по темата

Здравните вноски на осигурените ще се прехвърлят към застрахователя, а не към НЗОК, като при фалит на застрахователя лицето ще се обслужва от Касата или от гаранционен фонд за определен период до избора на нов застраховател.

Застрахователите ще са длъжни да записват всички осигурени лица без възможност да селектират клиенти. Дружествата ще се конкурират на база качество на договорените услуги, бонуси и отстъпки. Те трябва да гарантират, че клиентите ще получат достъпна и своевременна услуга.

Здравната каса продължава функцията си на солидарен фонд в конкуренция със застрахователите. Ще има възможност за смяна на застрахователя.

Втори вариант

Представеният от министъра модел Б представлява преминаване от чисто солидарен към персонализиран здравноосигурителен модел. Това ще стане поетапно до пълна демонополизация на НЗОК. 

Още по темата

Въвеждат се три стълба: 8% задължителна здравна осигуровка, задължителна здравна застраховка под формата на премия от около 12 лева, доброволно здравно осигуряване.

В този случай Касата ще подкрива лечението в болница до определен праг, като пациентът ще доплаща фиксирана сума.

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че промяната на модела е закъснял разговор, но е наложителна.

„Днешните предложения не са крайни, дискусията ще продължи колкото трябва“, каза Ананиев. Той гарантира, че законодателните промени ще бъдат прокарани само след постигане на висока степен на съгласие.

Той характеризира реформата с няколко ключови думи – нов тип контрол, конкуренция между НЗОК и здравните застрахователи, премахване на нерегламентираните плащания и модернизиране на здравеопазването.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
4
 
11
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Господин Ананиев,

За една ФАЛИРАЛА здравна каса пътищата за ОБИКНОВЕННИТЕ ОСИГУРЕНИ ЛИЦА не са два , а един към ИиТОЙ Е КЪМ ОТВЪДНОТО.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е И ВИЕ И ПЛЕМЕНИКА ВИ ГОРАНОВ ДА ОСВОБОДИТЕ ПОСТОВЕТЕ КОИТО ЗАЕМАТЕ.

Ако не го направите пак парите на НЗОК ще се наливат като каца без дъно в КОНСОЛИДИРАНИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН БЮДЖЕТ , а резервите на касата ще са част от ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

Първият вариант да си ходите е доброволния , а втория си го спомняте от зимата на 1997 година.

За предпочитени е со кротце и со благо, защото со КЮТЕК НЕЩАТА НЯМА ДА СА ПРИЯТНИ.
1
 
7
 
10
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Честито на застрахователите.
2
 
6
 
9
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Здравната осигуровка в момента е 8%, т.е. както се каза средно се пада около 80лв. на човек при 1000лв. средна заплата. Толкова плащаме средно, някои повече, някои по-малко, а някои нищо защото не се осигуряват. Затова е първи стълб, за да покрива разходите на системата + лечението на нуждаещите се, основно спешните, голяма част от които са спешни защото не са имали достъп преди да станат спешни и да се плати за тях от общия кюп.
А за 12лв. на месец можем и останалите да имаме достъп, защото сега ако се разболееш и си на работа човек трудно може да отдели половин ден да виси пред личния лекар за преглед. Е освен ако не си пред преритване де. Така ще се даде достъп и на работещите и плащащи масрафа.
1
 
4
 
8
abdul до: mihi_bg
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Хаха, да. За 80 лв. на месец трябва всички да се разболеем.
1
 
3
 
7
mihi_bg до: s3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Сумата от 12 лв я тиражираха в медиите и за мен е примерна - може и да е повече ...

Още от Икономика и политика
Бъчваров: Периферни електронни услуги на НАП са в риск, няма изтичане на данни