IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки

Няма натиск от страна на бизнеса държавата да не прилага от по-строги мерки срещу COVID-19, твърди заместник-председателят на организацията Красимир Дачев

10:21 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 60 хил. анкетирани фирми, от които 800 български, масово предприемачите са на загуба заради ограничителните мерки, показва анкета на Европейската търговска палата. Това обяви в ефира на bTV заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

По думите му констатациите на Европейската търговска палата са, че бизнес климатът в страната ни е изключително лош. 

Той обаче уточни, че недостигът на висококвалифицирани професионалисти намалява заради ръста на безработицата.
„В същото време инвестициите са надолу. Заетостта твърдо пада и най-страшното е, че с близо 50% са се увеличили дълговите проблеми на бизнеса“, коментира Дачев.

Той обясни още, че бизнесът не принуждава държавата да страни от по-строги мерки срещу COVID-19. Според него, ако ситуацията се усложни, за бизнеса ще бъде по-добре да продължи да извършва дейност, дори и на загуба.

„Рязкото спиране и тръгване в никоя сфера не е полезно. Не става въпрос за помощ от държавата. Спирайки, ти излизаш от пазара, от твоите редовни клиенти – ти вече не си лоялен партньор и те си намират друг доставчик“, обясни Дачев.

Предприемачът заяви, че правителството се е опитало част от парите да се насочат към бизнеса чрез банките. По думите му това е станало така заради липсата на административен капацитет. Той заяви, че по време на пандемия бюрокрацията е огромна спънка за бизнеса. Дачев добави, че с Бюджет 2021 се заделят реални пари за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още