IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се обяви против радикални промени в данъчната система

От БСК отново настояват предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата

17:38 | 30.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обяви против предложенията на КНСБ за промени в данъчната система. Според бизнеса не е приемливо да се променя работеща данъчна система, която осигурява балансиран бюджет.

В становището на палатата се посочва, че въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, и на 15% подоходни данъци, означава да се облагодетелстват едни за сметка на други. Най-губещи ще са хората, които получават високи доходи, защото са инвестирали в образованието си и които генерират най-висока добавена стойност, и/или се лишават от възможности за отдих, работейки на повече от едно място, смятат от БТПП.

От Българската стопанска камара (БСК) също са против предложенията за радикални данъчни промени. Според работодателите е неприемливо да се въвеждат нови данъци без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат. 

„Промените в данъчната система при липса на реформи в публичните разходи, прозрачност, контрол от страна на законодателната власт, ниска ефективност и нецелесъобразност на част от публични инвестиции няма да доведат до очакваните резултати, вкл. за преодоляване на неравенствата, обусловени от най-високия в ЕС дял на неинтегрирани и маргинализиращи се социални общности, до масирани местни и чужди инвестиции в нови сектори, икономически растеж, качествени работни места и иновации“, твърдят от БСК.

От работодателската организация припомнят, че страната ни заема едно от последните места в ЕС по фискална децентрализация, като незначителна част от общините имат задоволително равнище на финансова самостоятелност. „В тази връзка, е необходима промяна на разпределението между приходите на общините и централната власт, радикално преустройство на административно-териториалното деление на страната и намаляване на броя на общините, в съответствие с новите демографски и икономически реалности. Следва да бъде подготвена рамка и предприети реформи в средносрочна перспектива в системата на държавните и местни такси и тяхното обвързване с икономически необходимите разходи за предоставяне на съответните публични услуги“, твърдят от камарата.

От БСК отново настояват, с цел  подпомагане на бизнеса в условията на задълбочаващата се икономическа криза, предприятията да бъдат освободени от данък върху печалбата. От камарата припомнят, че приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2,3-2,6 млрд. лв. Тези средства могат да бъдат пряко използвани за ефективно, пряко и непосредствено подпомагане на българския бизнес, категорични са работодателите.

Добре е да се отбележи, че заедно с традиционните дебати за това време на годината по данъчните закони и държавния бюджет, сега темата ще бъде обект на още по-ожесточени спорове и популистки „заигравки“, тъй като наближават избори, било то редовни или извънредни. В сегашните условия на коронакриза и увеличената потребност  на бизнеса от предвидимост на основните параметри на инвестиционната среда, данъчната тема определено не е най-подходящата политическа и лобистка „дъвка“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още