Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е готова за еврото, но еврозоната не е готова да се разширява, според икономисти

Валутният съюз няма да приема нови членове в следващите години, коментира Лъчезар Богданов

България е готова за еврото, но еврозоната не е готова да се разширява, според икономисти

Снимка: Архив Ройтерс

България е готова за членство в еврозоната, въпросът е дали еврозоната е готова да се разширява. Европейският валутен блок има нужда от реформа и да създаде множество институции, защото не е добре приспособена да абсорбира шокове.

Около това мнение се обединиха икономистите Григор Сарийски и Лъчезар Богданов в предаването „Неделя 150“ на БНР.

Богданов прогнозира, че еврозоната няма да приема нови членове в следващите години.

Еврозоната в този си вид не работи, посочи Сарийски и допълни, че в Европа вече има един провалил се експеримент с валутен съюз – между Чехия и Словакия. Той пропадна по-малко от два месеца след разделянето на държавите, припомни икономистът.

За да функционира нормално, еврозоната трябва да има по-висок дял на преразпределението на публичните ресурси, да преодолее бариерите пред мобилността (например езикови, културни и т.н.), освен създаването на новите институции, коментира Сарийски.

Отделно, за да се присъедини към валутната общност, България трябва предварително да е изравнила условията, икономиката като доходи. Ако се закове валутният курс към обща валута, икономиките ще компенсират посредством едностранно движение на факторите за производство – към страните с по-високи доходи, обобщи той.

Още по темата

Що се отнася до това, че членството в еврозоната би осигурило място на България сред политическия елит в Европа и страната ни ще участва повече във вземането на решенията, Сарийски коментира, че това няма да се случи. „Дали сме в ядрото, или не – кой знае какво участие във вземанията на решенията няма да имаме. Решенията в еврозоната са политически“, коментира той и даде пример с решенията за банките в Гърция и за банка Monte dei Paschi di Siena в Италия.

Лъчезар Богданов допълни, че България трябва да осъществи ключови реформи преди да се стреми към еврозоната – да реформира институциите, така че администрацията да стане по-ефективна, да реформира пазара на труда, образованието, да инвестира повече в инфраструктура, да реформира съдебната система, да подобри производителността и оттам да започнат да се увеличават доходите.

Според него страната ни трябва да стане по-конкурентоспособна и да се превърне в най-доброто място за инвестиции в Европа, а това може да се случи само с целенасочени реформи.

Същевременно, според класацията на Световния икономичесик форум страната ни е на 115-то място по защита на собствеността, на 118-то – по борба с престъпността, и на 111-то място по ефективност и прозрачност на администрацията, допълни Григор Сарийски. Освен това България е на едно от последните места в света по ефективност на публичните разходи и по този показател няма никакъв напредък, подчерта икономистът. 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (25)

   1| 2| 3    
1
 
3
 
25
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Дойде понеделник, започна работното време и коментарите изведнъж заваляха. Интересен феномен. Някои хора се интересуват от темите в сайта само през работно време.
1
 
6
 
24
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Разберете едно нещо,когато нашите пишман "специалисти" твърдят нещо,значи със сигурност ще се случи точно обратното.

Това го е доказала многократно нашата действителност,поне от 27 години насам.

На "нашите" пишман "специалисти" и през ум не им минава,че Аборигения беше натикана в ЕС,не според някакви изпълнени икономически критерии(освен доразрушаване на икономиката),а по чисто политически.

Така сега Аборигения ще бъде натикана,заедно с другите страни,извън "зоната",не защото е(са) изпълнили някакви си "критерии",а по чисто политически причини,ЗА ДА БЪДАТ ХВАНАТИ НЕСПАСЯЕМО В ПРИМКАТА НА ЕЦБ и повече,какъвто и да е "екзит",да стане невъзможен.

А след като престоят малко повече в кошарата,ЕЦБ,с чисто финансови хватки,ще ликвидира всякакви останки от национални държави - Гърция е пример и опитно поле,за това,как се прави този "номер"!
2
 
2
 
23
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Чак сега, таз работа с еврозоната, зе да ми се изяснява. КУКЛОВОДА /царя или костов, или некой от техниа кръг/ иска да приемем еврото. И се налага да му изясняват чрез марионетки кат хъмпти-дъмпти и тез драскачи, че МОЖЕ ДА ЗАПОВЯДВА САМО НА РАЯТА. Хъмпти-дъмпти натисна и на кукловода му стана ясно, че има такова нещо кат ерм2 и че неговата воля не означава прескачане на етапи - тоз път. Сега пак НАТИСКА. И МУ ОБЯСНЯВАТ ЧРЕЗ СТАТИЕС КАТ ТАЗИ, ЧЕ ицб, европата и т.н. определят освен начина и правилата, че и времето. кукловода, ограничи се само в плюскането и пилеенето. това е единствено, което мож да ти даде илюзиес за могъщество вече. еврозоната е мираж. НЕПОСТИЖИМ. АКО ИСКАШ: пробвай пак. резултата ше е същия.
5
 
3
 
22
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
В цялата работа има едно НО. Кога, е важно естествено, но важното е по какъв курс на лева ще влезем. И баш това подлежи на преговори между БНБ (ББ) и ЕЦБ. И честно казано, няма да стане, защо се карате? Тая тема се отваря около избори и после заглъхва, сега сме в процес на заглъхване. До изборите за кметове, не знам вече коя година. Черна гора приеха ли го, Словения преди това? Някой да им оспорва решението, ние сме си вътре с двата крака в борда. Според някои той пази дисциплината, според други там има пари на хартия, счетоводни записи.
5
 
5
 
21
studioaa до: Чачо
преди 5 месеца
А кой е "десен" несоциалист според абсурдните бълнувания? юнкер ли, който на младини в бил радикален левичар троксист, или италианската комунистка могерини или френския комуниС московици? При такива лидери врагове не ти трябват, тези си възкресяват комунизЪма, а полезни и*д*и*o*т*и като сещаш се им пляскат и ги възхваляват... 100% от т.н лидери на европейския съюз са реално на леви социалисти и краййно-леви мултикутуралисти, ествествено за заблудените овчици те са "десни" и "либерали"...

Още от Икономика и политика
Има ли добри новини при образованието?