Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е получила уверение от ЕК, че ще влезе в изключенията за петрола*

Повече яснота ще има, когато бъде готов окончателният формат на мерките от страна на комисията, каза финансовият министър Асен Василев

България е получила уверение от ЕК, че ще влезе в изключенията за петрола*

Снимка: БГНЕС

Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид - това означава, че България ще бъде включена в списъка с изключенията, за които няма да важи петролното ембарго от Русия. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от БНТ. 

Той уточни, че повече яснота ще има, когато бъде готов окончателният формат на мерките от страна на ЕК. „Водят се много тежки разговори с други държави членки, както знаете, не с България. Така че, когато излезе новият пакет от мерки, би следвало изключението за България да бъде включено. Това зависи от комисията в момента, поне аз лично не съм получил информация кога се очаква решението. България е на масата. Ние ясно сме заявили, че за да подкрепим този пакет, България трябва да бъде включена в изключението", категоричен бе Василев.

Малко след това от парламентарната трибуна финансовият министър обяви, че при най-мрачния сценарий, при който бъде спряна доставката на руски петрол към България и бъде затворено движението на кораби през Босфора, икономиката на страната ни може да издържи в продължение на 6 месеца.

Той уточни още, че правителството се е подготвило с буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий. Василев обаче изрази надежда да не се стига до такава ситуация.

Финансовият министър бе категоричен, че българският интерес включва страната ни да получи, от една страна, дерогацията от санкциите за руския петрол и, от друга страна, да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол. По думите му вече са активирани проектите за изграждане на железопътна магистрала и петролопроводи по трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.

Още по темата

На въпрос за възможностите на рафинерията на "Лукойл" да премине към работа с петрол извън Русия Василев отговори, че това може да стане веднага, още днес дори и проблемът с такъв сценарий е по-скоро екологичен.  „Няма достатъчно нови инсталации за сероочистване, няма достатъчно модерни инсталации, за да се гарантира екологичната сигурност на завода. Подобна реорганизация на работата с неруски петрол би отнела 6 месеца за техническо обезпечение“, обясни Василев.

Той коментира и състоянието на подземното газово хранилище "Чирен" и подчерта, че то се пълни от началото на май и за следващата зима ще бъде пълно на 100%.

Финансовият министър говори и за бежанците от Украйна, които са в страната.  По думите му в момента от бюджета са дадени само 16 млн. лв. за решаване на въпроси, свързани с бягащите от войната и то в период, в който ЕС все още не бе отпуснал средства за целта. До края на декември се очаква да бъдат похарчени 40 млн. лв. Василев обаче припомни, че България вече получи 148,36 млн. евро. Средствата за страната ни са осигурени по линия на кохезионните фондове. Плащането е авансово и може да бъде използвано за храна, настаняване, здравеопазване, образование, помощ за достъп до работни места и други нужди на бежанците от Украйна.

Финансовият министър успокои, че дори и при най-тежкия сценарий - с 300 хил. бежанци, включително и от Северна Африка заради недостига на храна, тези пари ще стигнат до края на годината.

Василев посочи, че в момента в страната има 77 400 бежанци от Украйна.

„Помощ, и то не директно, се дава само на тези, които са поискали някакъв статут. Тези, които не са искали помощ, не получават нищо. Освен това парите не се дават на ръка на бежанците, а се насочват към местата, където те са настанени за покриване на разходите по престоя и изхранването. Смятам, че украинците трябва да бъдат третирани като български граждани в момента, в който получат статут. Всеки български лев, който се дава, се дава при абсолютно същия стриктен контрол, с който подпомагаме нашите пенсионери за COVID добавка, при който отпускаме пари за безплатните детски градини. Така че това е една нормална хуманна политика, която не дискриминира по никакъв начин нито украинските, нито българските граждани, за които се грижим най-много", уточни Асен Василев.

*Обновена към 14.10 ч. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
0
 
4
GiRo до: Petar2015
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Жени и деца ли бе Пепи? Верно тролейбусите не сте много интелектуалци, ама чак толкова да сте свалили нивото, мъка, голяма мъка ...
1
 
0
 
3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
https://offnews.bg/politika/mirchev-lukojl-ne-otchita-pechalbi-te-ostavat-v-dzhobovete-na-sobst-776725.html
1
 
3
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Дайте им пари в брой на украинските бажанци, че са 77 000 души, а българската армия е 32 000. Ако се разбунтуват лошо ни се пише.
4
 
3
 
1
преди 1 седмица
И защо се цепим? Нали всички бяхме за подкрепата на Украйна? Нали никоя цена не беше висока за да може да възтържествува евроатлантическите ценности? А сега пак се дърпаме, а уж сме западно настроени? Май обаче само на приказки ...

Още от Икономика и политика
Светослав Бенчев: Цените на горивата у нас са отлични в сравнение с тези в ЕС