Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България изпрати август без инфлация

Поскъпването на горивата обаче повиши цените в транспорта, показват данни на НСИ

България изпрати август без инфлация

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Индексът на потребителските цени в България за август 2020 г. спрямо юли е 100%, т.е. няма месечна инфлация. От началото на годината до края на осмия месец има дефлация от 0,5%, докато на годишна база спрямо август 2019 г. поскъпването на стоките и услугите е 1,2%. Това става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Средногодишната инфлация за периода септември 2019 - август 2020 г. спрямо периода септември 2018 - август 2019 г. е 2,5%.

На месечна база през август 2020 г. най-голямо е повишението в цените при транспорта – 2,2%. Това се обяснява с факта, че горивата поскъпват през осмия месец от годината спрямо юли. По-конкретно цената на дизеловото гориво се покачва с 1,5%, на автомобилния бензин А95Н - с 2,1%, на автомобилния бензин А100Н - с 2%, а на газ пропан-бутан - с 3,3%.

При лекарствените продукти също има леко повишение от 0,2%. Цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец.

През август в групите на алкохола и тютюневите изделия и на поддръжката на дома има минимално поскъпване от 0,2%. Повишението при ресторантите и хотелите също е 0,2%.

Намаление има на цените на облеклото (3,7%) и обувките (4,7%).

При храните по-драстичен скок в цената има при чушките (3,6%), прасковите и кайсиите (2,8%), зелето (2,3%), минералната вода с (1,2%), изварата (2%).

Намаление обаче има на цените на дините и пъпешите, тъй като сезонът им приключва. При тези стоки спадът е с 15,6%. Цената на доматите също тръгна надолу през август – намалението е близо 8%. Ябълките поевтиняват със 7,2%, картофите - със 7,5%, маслото - с 2,5%, а сладоледът - с 2,9%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
abdul до: sirFaith
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Пазар. Адаптирай се. Ако вече нямаш възможност да си купуваш вече луксозните си продукти/услуги е редно да преминеш на по-подходящ клас продукти/услуги за твоите възможности.
1
 
1
 
2
abdul до: sirFaith
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да, защото са най-евтини и най-консумирани продукти.
НСИ не го интересуват твоята кошница, която вече сигурно минава за луксозна, макар и да е със същите продукти. Вече има по-евтини.
0
 
5
 
1
преди 1 месец
Интересно .. аз па за храна давам едно 10-20 процента повече от миналата година за същите продукти ... интересно кошницата от храни какво се състои - палмово сирене? салам кучешка радост ? консервни домати ?

Още от Икономика и политика
Анализ: 37% спад на заболеваемостта у нас ще добави 9% към БВП след 20 г.