Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България планира увеличение на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“ с 600 млн. лева

Ако на пазара на електроенергия не настъпи някаква кардинална промяна, загубата ще продължи да расте

България планира увеличение на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“ с 600 млн. лева

Снимка: Pixabay

България възнамерява да уведоми Европейската комисия за оказване на държавна помощ, тъй като се стреми да превърне заем, отпуснат на въглищната електроцентрала „Марица изток 2“ от Българския енергиен холдинг, в увеличение на капитала. Сумата е 600 млн. лева, заяви изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов пред репортери в София, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

Загуба от около 330 млн. лв. ще отчете за 2018 г. държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", стана ясно още от изявлението на Петьо Иванов. Той  се позова на предварителните отчети на дружеството. Отрицателният финансов резултат ще бъде два пъти по-голям от отчетения за 2017 г., като основната причина за това е повишената цена на въглеродните емисии. Иванов заяви, че финансовите резултати на ТЕЦ "Марица изток" 2 през януари са положителни - отчетени са 10 млн. лева печалба, но това е благодарение на по-високите цени на енергийната борса през този период.  

Общо натрупаната загуба на ТЕЦ-а е над 600 млн. лв. и централата буквално е изправена пред фалит, ако не бъде подпомогната от държавата. Затова и БЕХ подготвя процедурата за увеличение на капитала на дружеството, но това би имало само временен ефект, поясни Иванов.

„Ако се счете, че това не е държавна помощ, в момента, в който получим такъв документ, ще подадем документи в Търговския регистър", уточни Иванов. Той обясни, че целта е чрез повишаването на капитала да се "даде допълнителен живот на централата", защото в противен случай още догодина тя може да бъде в несъстоятелност.

Ако на пазара на електроенергия не настъпи някаква кардинална промяна, която да повиши значително тарифите, загубата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ще продължи да расте, като прогнозите са, че през тази година може да достигне половин милиард лева. Отделно дружеството има дългове от близо милиард лева, които няма възможност да обслужва редовно.

 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
10
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
демек тиквата вместо да реформира или на вземе адекватно управленско решение, той ще им покрие загубите с нашите пари до края на мандата му зада му е спокойно ... евала *** !
4
 
2
 
1
s3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Време е да се вдигне цената на токва за да не се трупа повече загуба след изчистването

Още от Икономика и политика
Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали