Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българският износ ще надхвърли 57 млрд. лева през тази година

Прогнозата направи заместник-икономическият министър Александър Манолев на българо-японски бизнес форум

Българският износ ще надхвърли 57 млрд. лева през тази година

Снимка: Архив Ройтерс

Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд. лева. Тази прогноза направи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на българо-японски бизнес форум.

Той акцентира на икономическите резултати, които България постига – ръст на БВП над средния за Европейския съюз, увеличение на експорта ни и сериозен интерес за навлизане на нови инвестиции.

Още по темата

“Тези тенденции в българската икономика дават основание за оптимизъм, но ние трябва да положим всички усилия за гарантиране на стабилността и адаптиране към предизвикателствата от новата индустриална революция, пред която сме изправени“, подчерта икономическият заместник-министър, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Акцент в изказването му бяха и някои от най-добре развиващите се сектори на българската икономика като информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна промишленост и др.

Още по темата

„Вярвам, че имаме голям потенциал не само за стартиране на повече общи проекти между българския и японския бизнес, но и за по-осезаемо присъствие на наши стоки на вашия пазар“, посочи Александър Манолев.

За участие във форума пристигна японска бизнес делегация, ръководена от Сатоши Абе, генерален директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.

До края на годината ще се проведе още един бизнес форум за координиране на проектите на българския и японския бизнес.

„Много специална беше 2018 г. – за първи път японски премиер посети България, а ние посрещнахме български делегации на високо ниво в страната ни. Настоящата 2019 г. също е специална – отбелязваме тройна годишнина в нашите двустранни отношения. Затова считам, че няма по-добър момент за активизиране на икономическите ни връзки и това трябва да бъде наша обща цел“, подчерта Сатоши Абе.

Японската организация за външна търговия планира да разшири присъствието си в нашата страна. Редица компании от азиатската държава вече развиват успешен бизнес в България, а организацията ги подпомага за разширяване на тяхната дейност и повишаване на експорта им за Европейския съюз.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен