IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Манолев: Всеки месец България изнася стоки за 2,2 млрд. евро

Изминалата 2017 г. бе една от най-силните за българския износ, каза икономическият заместник-министър

12:18 | 11.12.18 г. 3
<p>
	Александър Манолев (вляво) връчи наградата Експортьор на годината за най-динамично развиваща се компания на Георги Гановски, собственик на Кремио ЕАД. <em>Снимка: МИ</em></p>

Александър Манолев (вляво) връчи наградата Експортьор на годината за най-динамично развиваща се компания на Георги Гановски, собственик на Кремио ЕАД. Снимка: МИ

През 2018 г. изнасяме средно на месец стоки за 2,2 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при връчване на наградите „Експортьор на годината“. Той отличи победителите в категориите „Най-големи приходи от експорт през 2017 г.“ и „Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2017 г.“

„Изминалата 2017 г. бе една от най-силните за българския износ. Отбелязахме значителните 15% ръст и достигнахме близо 28 млрд. евро износ“, допълни икономическият заместник-министър.

По думите му все още няма обобщени данни за 2018 г., но тенденцията е за запазване на постигнатите резултати. Той поясни, че в топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – Турция.

„Това е още един индикатор, че нашата продукция е на световно ниво, след като се изнася и търгува на най-конкретния общ пазар – този на Европейския съюз“, категоричен е Александър Манолев.

Като интересна тенденция заместник-министърът определи факта, че Китай все по-бързо се доближава до топ 10 на експортните дестинации за българския бизнес.

Според него това показва, че нашите компании са предприемчиви и следват световните тенденции.

„Те са способни да преодолеят огромните разстояния и да предложат конкурентен продукт, дори в далечния Изток. Сред най-експортно ориентираните ни производства са части и компоненти за автомобилната индустрия, нефтени масла, рафинирана и нерафинирана мед, хранителни и селскостопански продукти и др., посочи зам.-министърът.

За шеста поредна година сайтът exporter.bg връчва отличията “Експортьор на годината” – класация с фокус върху малките и средните компании–износители. Конкурсът акцентира върху постиженията на тези фирми в направленията: „Най-големи приходи от експорт през 2017 г.“, „Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2017 г.“ и „Устойчивост на развитие“.

Освен трите големи приза, традиционно бяха отличени и компаниите с най-големи приходи от експорт в браншовете с най-висок дял в износа на малкия и средния бизнес: Металургия, Машиностроене, Минна и добивна индустрия, Фармация, Текстил, Транспорт и логистика, Храни и напитки, Парфюмерия и козметика.

"Лемприер Уул" ЕООД спечели голямата награда “Експортьор на годината” за 2017 г.

“Експортьор на годината” за най-динамично развиваща се компания в експорта за 2017 г. стана „Кремио“ ЕАД, а носител на наградата за “Устойчивост на развитие“ е „Марица Олио“ АД.

По сектори победител за най-големи приходи от експорт през 2017 г. при добив на въглища, метални руди, неметални материали и суровини стана „Дионисомарбле-България“ EООД.

Експортьор на годината за най-големи приходи от експорт през миналата година в производството на основни метали е „Просал Тюбс“ ЕАД

С най-големи приходи от експорт през 2017 г. при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение е „Трейдинг“ ООД.

При производството на хранителни продукти и напитки с най-големи приходи от износ беше отличено акционерно дружество „Марица Олио“.

Победител за 2017 г. с най-големи приходи от експорт през 2017 г.  в сектор „Производство на текстил и изделия от текстил, без облекла“ е „Лемприер Уул“ ЕООД.

Рубелла Бюти“ АД стана експортьор на годината с най-големи приходи от експорт през 2017 г. при производството на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати.

При производството на лекарствени вещества и продукти експортьор на годината с най-големи приходи от износ е „Джи И Фармасютикълс“ ООД.

Гопет Транс“ ЕООД е с най-големи приходи от износа за миналата година в сектора „Сухопътен транспорт, Воден транспорт, Въздушен транспорт, Складиране на товари и спомагателни дейности в транспорта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
nalion
преди 5 години
Това за хвалене ли е? Като гледам сайта на НСИ вноса на месец е с близо 1 милиард повече от износа, което си е източване на богатства от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
е добре що бегат ората тогаа ?!? от тия 2 млрд. износ колко остаат в джебовете на тия дет са бачкали там ?!? .... не знам ей го населениято е само надолу от 1989та не знам що така кат износа ни е да си ебббе майкката кат в Китай Българияhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8Fтва е БВП - че ако пуснем ППС съвсем си ебба майкката ...73 България 8 064 ето го от Сашовския източник Википедията дан кае некой че от Кремъл са тия данни .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
pepe1234
преди 5 години
Боже, колко зле ни е икономиката, ако това са секторите износители....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още