IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отбелязва най-голям ръст на износа в ЕС от 2000 г. насам

Търговията осигурява над 36 милиона работни места в Европейския съюз

17:43 | 27.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът от Европейския съюз (ЕС) за останалите държави в света осигурява над 36 млн. работни места в цяла Европа — две трети повече от броя им през 2000 г., като 14 млн. от тях са заети от жени. В допълнение износът на ЕС към останалата част от света генерира 2,3 млрд. евро добавена стойност, съобщи Европейската комисия, която публикува днес две нови проучвания.

Според данните в България от 2000 г. насам износът е нараснал трикратно.

От встъпването в длъжност на сегашната Комисия през 2014 г. броят на работните места, осигурени благодарение на износа, се е увеличил с 3,5 млн. Заплащането на тези работни места е средно а 12% по-високо от това в останалите отрасли.

„Това проучване ясно показва, че търговията означава работни места. Секторът на търговията на ЕС осигурява милиони работни места далеч отвъд границите на ЕС, включително в развиващите се страни “, каза комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. 

Докладът, публикуван днес, на Деня на търговската политика на ЕС, съдържа подробни информационни документи за резултатите за всяка държава членка на ЕС. Благодарение на износа се разкриват и осигуряват работни места в целия ЕС, като броят им нараства.

Най-голям ръст от 2000 г. насам е отбелязан в България (+ 312%), Словакия (+ 213%), Португалия (+ 172%), Литва (+ 153%), Ирландия (+ 147%), Естония (+ 147%) и Латвия (+ 138%).

Когато дейността на износителите от ЕС в дадена държава членка е успешна, са налице ползи и за работниците от други държави членки. Причината е, че дружествата, които предоставят продукти и услуги по веригата на доставките, също реализират печалби, когато крайният им клиент продава в чужбина. Например износът от Франция за останалите държави по света осигурява около 627 хил. работни места в други държави членки на ЕС.

Според Европейската комисия износът от ЕС за държави от други части на света осигурява близо 20 млн. работни места извън съюза. От 2000 г. насам броят на тези работни места се е увеличил повече от два пъти.

Така например повече от 1 млн. работни места в Съединените щати са осигурени по линия на производството на стоки и услуги, които се включват в износа на ЕС чрез световните вериги на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още