IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на потребителските стоки и услуги в България – най-ниски в ЕС през 2014 г.

В България са най-евтини алкохолът и цигарите, както и ресторантите и хотелите, отчитат от Евростат

16:56 | 19.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на потребителските стоки и услуги в България са били най-ниските в Европейския съюз (ЕС) през 2014 г., сочат данни на Евростат, разпространени днес. Ценовите нива у нас са 48% от средните стойности за ЕС. В Румъния цените са малко по-високи (54% от средното за ЕС). Сравнително по-ниски са цените също в Полша (56%) и Унгария (57%).

Извън ЕС потребителските стоки и услуги са по-евтини в Македония (47%), сочат още данните. Най-скъпо пък е в Дания, където цените са 138% от средните за Евросъюза.

През миналата година ценовите нива на потребителските стоки и услуги са варирали в широки граници в страните от Европейския съюз.

Храните и потребителската електроника са най-евтини в Полша, докато в България са най-евтини алкохолът и цигарите, както и ресторантите и хотелите. Цените на облеклата са най-ниски в Унгария, докато в Чехия най-евтини са потребителската електроника и личните превозни средства.

Цените на храните са най-високи в Дания и най-ниски в Полша

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки през 2014 г. варират от 61% от средната за ЕС стойност в Полша до 139% в Дания. Различията между ценовите нива в страните членки на ЕС са по-слабо изразени в тази продуктова група, отколкото общо за всички стоки и услуги.

Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия са най-ниски в България (58% от средната стойност) и Унгария (65%) и най-високи в Ирландия (170%) и Великобритания (165%). От Евростат отбелязват, че големите различия тук се дължат основно на различното облагане на тези продукти в страните членки.

Дрехите са най-скъпи в Швеция, най-евтини – в Унгария

Облеклото също е сред групите с по-малки ценови различия сред държавите, като най-евтино е в Унгария (70% от средната за ЕС стойност), а най-скъпо в Швеция (121%). Потребителската електроника е друга група продукти, в която цените са различават по-слабо, като варират от 85% в Чехия и Полша до 116% в Малта.

Като се изключи Дания (151% от средната стойност), ценовите разлики между страните членки за личните превозни средства са ограничени – от 75% в Чехия до 114% в Португалия и 117% в Холандия.

За разлика от тях обаче в групата на ресторантските и хотелските услуги различията са по-изразени, като варират от 46% от средната стойност в България до 147% в Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още