Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЦИК ще направи предложения за промени в Изборния кодекс

Гласуването по пощата е възможно, но трябва внимателно да се обсъди заради активната регистрация, каза председателят на ЦИК

ЦИК ще направи предложения за промени в Изборния кодекс

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Gropup

Централната избирателна комисия подготвя анализ на изминалите избори и ще направи оценка на слабите места в Изборния кодекс, за да бъдат внесени в Народното събрание предложенията за промени, които законодателят би могъл да вземе предвид. Това обясни пред БНТ председателят на ЦИК Александър Андреев. Той подчерта, че специално внимание ще бъде отделено на машинното гласуване.

На въпрос какво обаче трябва да се промени, за да бъде по-добра организацията на изборите, той отговори, че не може да се каже, преди да бъде направен анализът.

"Заради машинното гласуване трябваше да бъдат обобщени данните в един протокол заедно с хартиеното гласуване и това де факто води до необходимостта от приобщаване на данни, това евентуално би могло в едни бъдещи изменения в Изборния кодекс да бъде преценено дали ще се преминава към машинно гласуване, или ще бъдат спазени двата способа. Това е въпрос на законодателя и на неговата преценка как смята да бъде развиван този процес", уточни Андреев. 

Още по темата

Относно гласуването по пощата, председателят на ЦИК обясни, че е възможно, но това е „въпрос, който подробно трябва да бъде обсъден” – заради активната регистрация. Андреев добави, че законодателят е този, който трябва да прецени по отношение на цялостната избирателна система как да бъде организирана.

„Гласуването по пощата е един от способите, които могат да бъдат приложени. Това изисква активна регистрация и беше един нов момент в практиката. Ако се премине към такъв способ, трябва да се преразгледа регистрацията и как трябва да бъдат организирани избирателните списъци, за да може хората да гласуват по пощата. Това е въпрос на преценка на законодателя – дали да се премине към, такива промени в Изборния кодекс“, заяви той.

На въпрос дали може да има професионална изборна администрация, така че да не се налага при всеки вот да се набират хора, Андреев обясни, че би могло да се намери начин как по-ефективно да работят секционните избирателни комисии, но няма как да се пропуснат обученията, защото периодично има промени в Изборния кодекс. По думите му всички институции определят едни стандарти, които изискват изборното законодателство да бъде променяно достатъчно време преди избори, за да не повлияе върху изборния процес.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Смешници! Усетиха се, когато им припари под задник. Некадърници и слагачи! Чупка и други хора да изберат на тяхно място.Най-напред да върви към небитието пияндето Мишо Константинов.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември