Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Covid кризата за кратко изравни икономическото неравенство в България

Районите с най-високи нива на икономическо развитие имат най-голям потенциал за бърз растеж след кризата, посочи икономистът от ИПИ Адриан Николов

гледано: 2317   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Голямото различие в икономическото развитие наблюдават анализаторите на ИПИ.

"Няма как да очакваме, че ще има перфектен баланс между областите, но при нас тези различия се задълбочават", коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика.
Още по темата

В анализа си той обърна внимание на факта, че в периода преди пандемичната криза икономически най-развитите райони „дърпаха доста по-бързо от тези, които оставаха по-назад“. "На практика ножицата между тях се разширяваше. Кризата до голяма степен изигра ролята на изравнител от тази гледна точка, като тя засегна доста по-сериозно районите на страната, които бяха по-добре развити икономически. По-слабо развитите бяха по-слабо засегнати", посочи Николов, като се позова на изследването на ИПИ за 28-те области в страната, което описва социалните и икономическите профили на регионите.

Той обаче очаква този ефект да не е дълготраен и потвърди, че районите с най-високи нива на икономическо развитие имат най-голям потенциал за бърз растеж след кризата. „Това вече се вижда в някои от най-експресните данни за 2021 година“, информира икономистът.

Той подчерта, че столицата има много голяма тежест, защото в София са съсредоточени услугите, особено тези с висока добавена стойност.

„Има големи разлики в икономическото развитие. Като вземем предвид разпределението на населението, виждаме една разлика от няколко пъти между София и останалите развити части на страната (говоря за Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора) и икономически по-слабо развитите части. Разбира се, няма как да очакваме, че ще имаме един перфектен баланс между областите, но от друга страна при нас тези различия се задълбочават", направи сравнение икономистът. 

 Как изглежда икономическата еволюция на регионите в десетгодишния период? Може ли една голяма инвестиция да превърне бедна община в Българя в просперираща? Как повлия на заетостта по региони Covid кризата? Ще дойдат ли инвеститори в България и каква е ролята на централната власт? Къде е конкуренцията в отделните области що се отнася до здравеопазването? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цената на тока продължава да държи високи производствените цени