Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д. Атанасова: Чакам идеи за ограничаване на здравно неосигурените

Новият министър на здравеопазването допуска плащането на здравни осигуровки да се приема като данъчно задължение

Здравният министър Десислава Атанасова чака предложения за разрешаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени българи. В интервю за bTV тя обясни, че конкретните предложения би трябвало да дойдат от ръководствата на здравната каса и агенцията по приходите, както и от съсловните и пациентски организации, които имат отношение към тези приходи.

По последни данни около 1,5 млн. българи са без здравни осигуровки, но държавата няма механизъм да се справи с проблема. 

Още по темата

Очакванията на Атанасова са работещите в сектора да дадат ценни идеи, така че задължителното плащане на здравните вноски да бъде уредено нормативно, без в същото време да се нарушават конституционните права на хората. Допуска се вариант, при който това плащане би могло да стане задължително като плащането на данъците.

Сред обсъжданите варианти е и този, при който право на лечение в болница да имат хората, които декларират, че нямат данъчни задължения. Това и други подобни предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане, обясни още министър Атанасова.

Атанасова припомни, че в България е възприет солидарният модел на здравеопазване, при който плащат всички, но услугите се ползват само от хора със здравни проблеми. В тази връзка тя посочи, че задължаването на хората от малцинствата да плащат осигуровките би било изключително трудно.

Десислава Атанасова заяви, че няма да се отнемат документи за самоличност или шофьорски книжки при неплатени здравни вноски, защото това са задължителни документи и здравното министерство няма право да ги отнема. Подобна идея беше лансирана преди време, но много бързо беше отречена поради несъстоятелността й.

„Така или иначе само МВР има правомощията да отнема лични документи или да поставя условия за издаването им. Със сигурност трябва да се реши казусът с масовото неплащане на здравноосигурителните задължения, но е важно да се посочи пътят за това“, каза Атанасова.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Екатерина Стоилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
8
 
32
 
19
преди 9 години
Няма профилна снимка
Като си помисля само, изключително странно е, че дори и министри и депутати НЕ са наясно, че всички здравни колективни схеми (застраховане/осигуряване) всъщност са солидарни - плащат всички, а ползва който има нужда. Чувал съм и депутат (май Шарков от СДС беше) да се изцепва по същия начин и да демонстрира пълно непознаване на това фундаментално положение. Ама явно и те са останали заблудени от определението "частен" за някои здравни фондове.
8
 
32
 
18
преди 9 години
Няма профилна снимка
Като не знеш питай-GOOGLE- !!!!той знае всичко.
8
 
33
 
17
преди 9 години
Няма профилна снимка
"в България е възприет солидарният модел на здравеопазване, при който плащат всички, но услугите се ползват само от хора със здравни проблеми"------Ами освен в страни като Сомалия, където на практика няма държава, не ми е известен друг модел на здравеопазване. Всички колективни схеми, независимо как се наричат (застраховане или осигуряване) и независимо дали са частни или държавни, работят на солидарния принцип - плащат всички (които са в схемата), а ползват само които имат нужда. Е, има схеми, при които част от плащанията болните си ги поемат сами, но система, при която всеки си плаща всичко и само за себе си, не ми е известна. (В развитите страни). В този смисъл, частните застрахователи просто спекулират с думата "частно" която предполага лична (а не солидарна) отговорност. Но това е чиста злоупотреба с думата - частните застрахователни или осигурителни схеми също работят на солидарен принцип. Разликата с държавните е в това, че (пряко) преследват печалба, а не обществен интерес.
8
 
34
 
16
преди 9 години
Здравни осигуровки требе да плаща само този който иска -тоест доброволно !!!Здравната услуга е като всяка друга услуга Не може да продължава както е сега -това е безобразие .Все едно аз като отида в магазина да си купя хляб -да ми кажат един хляб върви с едно кило сирене и зорлем да купя и сиренето
10
 
32
 
15
mick до: Мислещ
преди 9 години
Няма профилна снимка
Първо нека другите си платят осигуровките. В момента проблемът са хората които имат пари и имущество и не плащат. Не са чак толкова много хората които ползват медицински услуги и нямат нищо. Обикновено такива хора въобще не влизат и в болница.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 17 януари