Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Д-р Скендер Сила: Очакванията са за ваксина срещу COVID-19 до края на годината

Вирусът още съществува и е смъртоносен, спазвайте мерките, предизвикателствата са наесен, предупреди представителят на СЗО у нас

Д-р Скендер Сила: Очакванията са за ваксина срещу COVID-19 до края на годината

Снимак: Paul Yeung/Bloomberg

Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Вирусът още съществува и е смъртоносен. Какво ще се случи наесен никой не може да каже. Тогава освен COVID-19, ще има и сезонен грип. Това коментира в интервю за Нова телевизия д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България. Най-добрият сценарий би бил коронавирусът да загуби потенциала си и с времето да изчезне, но засега няма такива изгледи, посочи д-р Сила. От СЗО очакват ваксина да има до края на тази година или началото на следващата.

Данните показват, че имаме увеличение на случаите на коронавирус през последните две седмици. И в този период често бройката надхвърля 100, а това не се беше случвало преди, от март до началото на юни. Затова всеки трябва да се държи отговорно, за да потиснем, потушим, да контролираме този вирус. В момента имаме много малки огнища из страната и за да не станат по-големи, трябва да овладеем разпространението и да не допускаме да започва ново, каза той. 

Още по темата

Увеличение на случаите сме виждали в много страни на Европа, не само в България. Причината е, че преди много страни бяха затворени, хората се движеха по-малко. Сега, с разхлабването на мерките, се събират на различни събития и церемонии, затова казваме, че започваме новото нормално и трябва да бъдем дисциплинирани и да поемаме отговорност. Това е ключът за предотвратяването на ново разпространение. Затварянето имаше тежки последици за здравето, психиката, икономиката. Затова трябва да намерим начин да живеем в тази нова реалност и нова нормалност.

България все още се справя много добре в сравнение с другите страни по света. Това е резултат от стриктните мерки, които бяха приложени рано, още преди да бъде съобщено за първите случаи. Това е добро управление на кризата, добър подход от страна на правителството и ангажираност към обществото. Защото правителството може да вземе всички мерки, но ако обществото не е ангажирано, няма как мерките да бъдат изпълнени.. Изглежда не е достатъчно да се правят препоръки, трябва да има стриктно контролирани мерки, посочи д-р Сила.

„Не мисля, че загубихме контрол над ситуацият, коментира специалистът. Препоръката на СЗО за държавите-членки е да следят случаите, да ги откриват, да ги тестват, да ги изолират и да поставят под карантина всички контактни лица. Това е най-добрата стратегия, защото ако установите колкото е възможно повече източници на инфекцията, ще ги изолирате и ще намалите разпространението на заразата“, обясни той. 

Още по темата

СЗО препоръчва маски за цялото население, защото беше доказано, че има много пациенти без никакви симптоми, които са носители на вируса и могат да го разпространят сред останалите.

През есента ще е много предизвикателна ситуацията, защото тогава има различни вируси - настинки, грип, коронавирус. Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките, коментира Скендер Сила във връзка с очакванията за втора вълна на коронавирус наесен. „За щастие вече имаме тестове и ще можем да ги разграничим. Затова препоръката на СЗО е да се увеличат ваксините за обикновен грип, особено за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични заболявания“, отбеляза той.

По дууите му трябва да се надяваме на най-доброто, но да сме подготвени за най-лошото.

„Вече има и проучвания кои лечения помагат. Имате обещаващи резултати за тежките случаи, които са интубирани и са лекувани с дексаметазон. Надявам се до есента да имаме още по-голям прогрес и да знаем кои лекарства помагат повече“.

„Много компании и изследователски институти работят ваксина срещу COVID-19. Няколко от тях вече навлязоха в трети етап и ще работят през летните месеци. Има очаквания, че може да имаме ваксина до края на годината или началото на следващата. Това е най-добрият сценарий“, коментира д-р Сила.

Д-р Сила смята, че не трябва само да броим жертвите, а трябва да намерим начин да живеем с този вирус.

„Колко дълго ще живеем с него, е много трудно да предскажем. Ако имаме сигурна и ефикасна ваксина, вирусът още ще го има, но ще спасим най-уязвимите групи. Не знаем още колко време вирусът ще бъде тук. Най-добрият сценарий би бил да загуби потенциала си и с времето да изчезне. Но засега нямаме такива изгледи. Може отново да имаме пикове, вълни, докато намерим ефикасни лекарства или ваксина“.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет