IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Лорер: България очаква наплив от икономически емигранти от Русия

Властите вече търсят начини за привличане на висококвалифицирани кадри у нас, увери министърът на иновациите

12:46 | 04.06.22 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

България очаква наплив от икономически емигранти заради влошаващата се икономическа ситуация в Русия, заяви пред бТВ министърът на иновациите Даниел Лорер, цитиран от БГНЕС. По думите му властите у нас са провели широк семинар с компании, които имат служители в Русия, за да се помисли как тези кадри могат да бъдат привлечени у нас. 

Лорер очаква, че ако България създаде механизъм за приемане на квалифицирани работници от Русия и Беларус, в близките месеци в страната могат да се озоват няколко хиляди квалифицирани руснаци. 

"България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи. В повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа", посочи още той.

Министърът коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала.

"Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива", отбеляза Лорер. "Коалицията е съставена от четирима партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално", коментира той. 

Лорер твърди, че правителството, като изпълнителна власт, успява да намери консенсус и да се движи напред, но парламентът трябва да намери своя ритъм, така че да започне да работи за България. 

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 млрд. евро европейски средства за възстановяване от кризата с COVID и за по-добра икономика, но това ще се случи, само ако българският парламент приеме 22 законодателни реформи, които вече са обещани.

"И коалицията, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработим много здраво, за да се случат тези реформи навреме", призова Даниел Лорер.

"Дневният ред, с който започнахме работата си, продължава, но заедно с това имаме и три кризи, които се налагаше да управляваме – COVID, инфлация и война. Заедно с тези кризи ние движим и реформаторски дневен ред", заяви министърът на иновациите. "През зимата успяхме да приемем бюджет, който се грижи за част от най-слабите", каза Лорер и припомни, че пенсии и минималната работна заплата се актуализират.

"С новия здравен договор актуализирахме и заплатите на лекари и сестри, актуализирахме заплати на учители, така че част от реформата, която може да се движи през бюджет, се случва", посочи министърът. По отношение на мерките той отбеляза, че цените на енергията са тези, които са основният заложник на политическия дебат.

"През зимата България инвестира 4 милиарда за подкрепа и на хората, и на бизнеса, за да преодолеем цените, а сега новият антикризисен пакет от своя страна е 2 милиарда плюс допълнителните мерки", каза Даниел Лорер

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 1
Dio
преди 1 година
Тук ще дойдат, не защото искат, а защото другаде няма дори да ги искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нов кандидат за клоун номер 1? Еее, трябва да пребориш Митьо Импо-то и инженерчето старшинка ОЗ. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 4
Kiro_100
преди 1 година
иМах предвид ... Западните валути .. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Тролейбусното депо на рубли съставено от кyхи лeйки опоркаджии, дори бегла представа няма, защо ЕС е топ водеща икономика, какво се произвежда в нея, на какво се дължи тази сила, как е организирано ... И защо гнъстта митрофанова им пуска листчета за четене, за напускане на ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Не е меродавно. Особено бялата техника. Не знаеш много променливи от уравнението. Логиситика (имат-нямат логистична база/бази за обслужване на големите търговци), транспортните разходи оказват влияние, утежнения при вноса в зависимост от дестинацията, вътрешна система на дистрибуция, как се финансират покупките в масовия случай(щото това оказва влияние на ценообразуването също) ... пробвай с liebherr cnbdc 5733 (среден клас домашен хладилник) и виж в различните части на Европа колко струва, и в рассията ... :))) ... освен това yшaнките нямат никакво производство на бяла техника, всичко внасят, в "руският мир" в беларус има една по-голяма фабрика и това е ... :))) ... докато в Европа има доста места, и да ти кажа правят всичко на всеки, доста е оплетено, шведите са мноооого добри ... Отделно и не знаеш произхода в рассията, силно се съмнявам че е Европейски, най-вероятно е чайна, щото има разлика от АЕГ произведено в Швеция, Германия, Италия, Испания, Унгария, Франция, Полша, Украйна, Словения, Тайланд или в Китай. Според зависи от пазара е малко, има тънкости в качеството ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
xapoznai
преди 1 година
Понеже чета коренно различни мнения и реших да потърся цени на сходни стоки в Русия и у нас. Малкото ми проучване показа, че продукт AEG L8WBE68SRI и европейския аналог у нас AEG L8WBE68SI могат да бъдат закупени съответно за 173000 рубли в Русия и за 1690 лв у нас. Това са най-ниските цени, които намерих, но грубо излиза 1лв за 100 рубли. Има наличности на продукта и всеки може да провери сам както за този и да си направи проучване и за други продукти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ето, както казах - с цъpвyлизираните фенове на Пyтткин няма как да се говори -- те имат празни кратуни, служещи им за равновесие и големи усти. Нито имат капацитета са разберат какво им се казва, нито възможността да го асимилират. Тези двамцата отдолу са живото доказателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
Е няма другаде такива празноглавци каквито имаме в нашето правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Не ми казвай, че употребяваш парцуца... Офертата отпада ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
Kiro_100
преди 1 година
Точно това "присто да получите шут в гАза" не го разбрах ... Искаш ли да доразвиеш тезата си ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още