IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на лятото излизаме с предложение по Плана за възстановяване на ЕС

Амбициозното е да се комбинират мерките за икономическо възстановяване с такива за трансформация и растеж, каза вицепремиерът Томислав Дончев

12:25 | 19.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Правителството вече работи по подготовката на първа версия на националния документ, който да бъде представен на ЕК, във връзка с Плана за възстановяване след епидемията от коронавирус. До края на лятото се очаква да бъде предложен за обществена консултация, за да бъде дискутиран с всички заинтересовани страни. Това обяви пред депутатите в Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев. Той отговори на въпрос на депутат от БСП за работата по Плана на ЕК.

Все още няма установени правила и детайли за правила за допустимост и разходи, има само политически анонси, но вече се работи, заяви той.

Вицепремиерът даде точна разбивка на бюджета за България. Общо Планът е за 12,845 млрд. евро, от които над 9 млрд. евор достъп до безвъзмездно финансиране и над 3 млрд. евро достъп до кредити, ако държавата желае да ги ползва, заяви Дончев. По най-бързия инструмент, който е за 692 млн. евро, средствата могат да бъдат достъпни след приемането на Многогодишната финансова рамка, или в рамките още на тази година. Допълнително има 2,24 млрд. евро към Фонда за справедлив преход – фондът, който ще финансира политиките по декарбонизация. Допълнително 376 млн. евро към програмата за селските райони. И най-големият инструмент - за над 6 млрд. евро, бихме могли да го приемем като инструмент за възстнановяване и устойчивост с хоризонт за изразходване до 2024 г., каза вицепремиерът. 

Очаква се срокът за подаване на плановете от държавите членки да бъде до април догодина, но България трябва да се мобилизира да изготви и представи своя план по-рано. Това би дало шанс да ползваме финансирането по-рано, посочи вицепремиерът.

Идеята на Плана е това да е инструмент, който да ускори икономическата тнрансформация в Европа и да подобри състоянието на европейските икономики, каза Дончев.

През есента ще може да се дискутират всички елементи на Плана, секторите, които да бъдат финансирани, каза още вицепремиерът. За него амбициозното е да се комбинират мерките за икономическо възстановяване с такива за трансформация и растеж.

„Ще бъде грешка, ако мислим единствено за подпомагането на този, който има нужда, и ще го направим, но в същото време трябва да мислим как инвестициите да отидат при този, който има шанс да расте“, посочи вицепремиерът.

Вероятно процедурата ще изисква издаването на държавни гаранции на определен етап след приемане на предложението, посочи вицепремиерът. И обясни, че идеята е чрез генерирането на дълг, той да бъде погасяван, включително и чрез бъдещи собствени приходи на ЕС.

За Дончев предложението на ЕК е „революционно и изключително смело, адекватен отговор на ЕС за справяне с последиците от кризата“.  Той прогнозира, че ще бъде приет вариантът, който е близък до този, който е предложен в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още