IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри в ЕС разгледаха плана за възстановяване от Covid-19

Разпределянето на 750-те млрд. евро е свързано с големи неразбирателства между страните членки

21:45 | 09.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Финансовите министри на страните членки на Европейския съюз прегледаха плана за 750 млрд. евро за възстановяване след пандемията. Това се случи днес, преди да се стигне до по-тежките преговори за това кой трябва да получи парите и дори за законността на вземането на заем за предлагането на грантове, предава Ройтерс.

„Целта (на срещата във вторник) е да има първа обмяна на мнения, твърде рано е за каквато и да е голяма битка“, коментира представител на ЕС.

Втори допълва: „Това е първият кръг, всички говорят, но няма преговори. Добре е да се усети атмосферата, но никой няма да помръдне. Твърде скоро е“.

Планът за стимули, подкрепян от Франция и Германия, ще бъде използван в следващите четири години и ще помогне на ЕС да стане климатично неутрална до 2050 г., както и да бъде по-добре адаптирана за ерата на дигиталните технологии.

Но противоречивият въпрос е свързан с това Европейската комисия да взема заеми въпреки сигурността на бюджета на ЕС, а след това да раздава, вместо да дава под формата на заеми, част от парите на нуждаещите се държави.

Според Финландия, Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция това може да наруши част от принципите на ЕС.

Някои твърдят, че след като всички страни могат да вземат толкова евтино заеми няма нужда от грантовете на ЕС. Изгодните заеми биха били достатъчни, твърдят те.

И все пак Европейската комисия предложи 500 млрд. евро под формата на грантове и 250 млрд. евро в заеми, така че силно задлъжнелите страни като Италия и Гърция няма да има нужда да вземат повече заеми.

Освен това предлага парите да бъдат разпределени въз основа на броя на населението, БВП на глава от населението и миналите средни нива на безработица.

Подобни критерии поставят Италия и Испания начело на списъка. Но също така облагодетелстват Гърция, която преживя пандемията с много по-малък брой заразени и жертви от Белгия например, а биха могли да получат близо шест пъти повече пари от нея.

Полша ще бъде третият най-голям бенефициент след Италия и Испания, въпреки че също беше по-слабо засегната от пандемията, а ЕК прогнозира, че страната ще има най-лека рецесия от всички страни в блока тази година.

Нидерландия твърди, че разпределението на парите трябва да отразява реалното влияние на коронавируса.

Планът трябва да получи одобрението на правителствата в ЕС. Очакванията са преговорите да се проточат през юли, а вероятно и до по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още