IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгомир Заков е новият военен министър*

Парламентът одобри кандидатурата му на извънредно заседание

14:42 | 01.03.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След разгорещен дебат на извънредно заседание днес Народното събрание одобри предложението на кабинета Драгомир Заков да поеме поста министър на отбраната. Предложението беше прието със 181 гласа "за", 9 - против и 33-ма въздържали се.

От "Демократична България" обявиха, че ще подкрепят новата кандидатура на "Продължаваме промяната" и че тя е отговор на радикално променената среда в света, в която е нужно внимателно боравене с думите. „Русия си е все същата, нашето противопоставяне не е срещу руския народ, а срещу политиката на един диктатор“, каза Христо Иванов. 

От БСП също подкрепиха смяната с мотив, че сега е време, в което е нужно силно лидерство и няма как премиерът и един от ключовите му министри да говорят на различни езици.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че оценяват работата на Стефан Янев, но е нужно правителството да говори в един глас и нахлуването в Украйна не може да бъде наречено по друг начин, освен "война".

От ДПС многократно заявиха, че липсват ясни аргументи, с които се сменя военният министър, а ГЕРБ определиха рокадата като пряка намеса на президентството в управлението на страната.

„Това, което съм правил досега, ще продължа да го правя и в Министерството на отбраната. Всеки български посланик трябва да е готов да продължи да служи на България, на какъвто и да е било пост”, беше първият коментар на новия военен министър, цитиран от Нова телевизия.

На въпрос дали трябва да има съюзнически сили на територията на България, той каза, че България е член на НАТО, а НАТО не е мръсна дума. „Ако се наложи сили на НАТО да дойдат, това ще стане по определена процедура”, каза Заков.
Според него на никой български министър не може да му бъде налагано решение, но по процедура решенията обикновено се взимат от Министерския съвет, а когато се наложи и от Народното събрание.

Повече от днешните дебати може да видите тук.

*Обновена с позицията на Драгомир Заков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
тия михлюзи с маските ше еват мамата на България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Дано да е за добро. Защото ТОЛКОВА нови имена се извъртяха и май не толкова за добро, колкото ни се искаше. Ще има и още промени, повече от сигурно е. Кирчо не КАРА добре. Дано не го карат повече отвън да сменя министри и да вдига лозунги срещу Русия. От пръв поглед личи, че той няма национална идентичност.Другите в НС преглъщат по някакъв начин собствентите си убеждения. Имам достатъчен житейски опит и зная: ВСИЧКО се връща!Имаме и заклети натовци - Тагаров беше единият, а емблематичният е онзи, който не е пипал пистолет, за друго ръжие да не говорим, но е карал трабант. И неговият лозунг е "Майната му на православието". Не виждам много хора да му се възхищават, както и на надежда нейнски, която, както и ленчето с кремчето трябва да си заработват вярност към определени сили, за да са на добри позиции. Иначе при тях няма НИЩО особено като съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още