IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Повече не мога да съм част от тази правителствена конструкция

Утре Народното събрание трябва да гласува оставката на министъра на отбраната

22:52 | 28.02.22 г. 8
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

 Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Министърът на отбраната Стефан Янев, който днес беше предложен за освобождаване от премиера Кирил Петков, благодари във Facebook за публично изразената подкрепа към него.

„По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция“, заяви Янев в публикацията си в социалната мрежа. Той допълва, че изразената подкрепа за него „връща надеждата, че нашата държава има бъдеще“.

По-рано днес премиерът Кирил Петков съобщи, че ще поиска оставката на Янев, която трябва да бъде гласувана утре от Народното събрание. "Искам да подчертая, че аз работих успешно по време на първия служебен кабинет с него и подкрепям политиката за инвестиции в българската армия, но никой министър в моя кабинет няма право на собствена политика“, каза Петков.

Преди дни Янев заяви, че не бива „да бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна", след като по-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Украйна.

По-късно днес от „Продължаваме промяната“ предложиха Тодор Тагарев за министър на отбраната. Тагарев заемаше същия пост в служебния кабинет на Марин Райков.

По-рано тази вечер недоволните от поисканата отстраняване на Стефан Янев от кабинета се събраха пред Министерския съвет. С викове „Оставка“ и  призиви Стефан Янев да стане премиер, протестиращите в подкрепа на настоящия министър на отбраната, който е бивш служебен премиер, затвориха движението по бул. „Дондуков“, съобщава БНР.

Събитието е създадено от група, обявила се като „Пазители на правото и демокрацията“, а аргументите в защита на Стефан Янев повтарят позицията му от Фейсбук публикацията от снощи.

Според групата Янев се осмелил да изрече неудобната истина, че България е длъжна да демонстрира позиция само в защита на националните си интереси, а политиката на правителството се определя като вредна.

Друг протест в подкрепа на министъра и бивш служебен премиер започна малко преди 15 часа - там хората също споделиха подкрепата си за заетата от Стефан Янев позиция.

Междувременно Съюзът на офицерите от запаса и резерва също се присъедини към подкрепата за Янев, като в писмо до премиера се изразява недоумение от кадровата рокада във военното министерство, а обвиненията в неадекватно поведение към сегашния министър се определят като неоснователни.

За утре е насрочен нов протест в подкрепа на Янев пред Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Колко тъжно... правителствоно ни "няма право на собствена политика". Май развявате грешното знаме върху сградата на правителството. Трябва да сложите онова с белите и червените ленти, че всички ще знаят къде се вземат решенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
pepe
преди 2 години
Стефан Янев го видях първо като служебен премиер и като му изслушах няколко изказвания - умерен, интелигентен с много отчетливо присъствие, чак не повярвах че е военен, но беше първия човек в политиката от дълго време който вдъхваше доверие. Преди няколко дни попаднах на дискусия в някакво студио и там участваше въпросния Тъгарев - с изказ на комсомолски секретар и сипеше невъобразими глупости, чак се зачудих дали проферските степени не ги раздават вече онлайн. И днес - изненада, новият воененминистър е въпросния Тъгарев - България със сигурност върви към "подобрение". В добрите български традиции, както навремето се шегуваха за енергетиката - "Овчаров беше наследен от Шиляшки". Определено вървим към закриване на държавата. Ако трябва да погледнем позитивно донякъде, поне последния на визия е по добре от Каракачанов и не вярвам да слезне от самолета някъде по дънки със сако и неизменната торбичка "Била". Както и да е - читавото винаги потъва и изплува шлаката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Ей,че точно го каза, яко..Те така и сега си мислят, понеже в Русия няма къде да прочетеш за това , и смятат,че видите ли в самая магучая гейове няма...Така и не вдянаха чугунените глави,че скандалните информации,които изскачат периодично от западния свят, са признак на наличието на истинска журналистика и свободна преса, а не липса на подобни неща в любимите им сатрапии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Е то е напълно ясно,че не можеш.Шапкарите от по-дъртото поколение сте с пъпна връв свързани с Кремъл и няма измислена ножица още, която да прекъсне тази връзка..Като му прочетох още на тоя шикалкавенията оня ден и как видите ли, той не бил с никой, ми бил защитавал само българският интерес и ми стана пределно ясен.Типичното поведение на скрит путинист..Не смее да го каже публично и се крие зад защитата на националният интерес.За съжаление разбиранията на такива като него за национален интерес са България да не бъде част от богатият и проспериращ западен свят, а каквото самодържецът от Москва реши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
А пък Янев да си ходи и да си прави в тях разни операции ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Хайде стига с тези *** и през соца ги имаше :) Даже едни от най-големите български певци за *** ... Емил Димитров, Васко Кеца и т.н. Такива хора винаги ще има това ,че няма преса (цензура) за да прочетеш за тях не означава ,че те не съществуват. Така ,че грабвай пушката и отивай да убиваш баби и деца в Украйна ! После рапортувай на путин и вземай копейките ! И не забравяй обръщай ги в гущери,че курса е нестабилен ! Разбира се харченето трябва да стане в западна страна със западна кола и западен компютър и западен телефон :) Просто защото няма руски такива не за друго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кремълски лакей говори за наведеност...хехее, крадецът вика дръжте крадеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
Що бе гус'ин Янев? Какво не ти харесва в джендърмерията? Че е много емоционално вреслива или че е прекалено наведена? Или и двете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още