IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Смяната на министъра на отбраната в момента е риск

Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет, е позицията на държавния глава

16:57 | 28.02.22 г. 3
<p>
	<em>Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция", сочи позицията на българския президент Румен Радев, разпространена от Прессекретариата на държавния глава.

По-рано днес (28 февруари) премиерът Килир Петков съобщи на официален брифинг, че на извънредно заседание Министерският съвет ще обсъди оставката на Стефан Янев. Медийни публикации посочват, че правителството ще предложи за негов заместник порф. Тодор Тагарев. Той беше служебен министър на отбраната в правителството на Марин Райков през 2013 г.

В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес, посочва в своето изявление президентът Радев.

Той призовава правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет.

"Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната", пише още в позицията на Румен Радев. Той посочва, че цената на военните действия в Украйна ще бъде висока и за България заради голямата енергийна зависимост.

Румен Радев призова още за "ускорена европейска перспектива" за Украйна чрез предоставяне на статут на страна, кандидатстваща за членство в ЕС и начало на преговори за членство. "Украйна има право на съществуване и бъдеще в обединена Европа", категоричен е държавният глава.

В своя профил в Telegram украинската Рада съобщи, че премиерът на страната Денис Шмигал официално е подал заявление за членство в ЕС.

"Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет", допълва още Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Едно е "да говорим в един глас с ЕС", друго е "да се бутаме в шамарите" ... Лично аз не мислех, че гласувам за хора, които се правят на по-бабайти от предишния бабайт ... за моя сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
те отдавна не са негови ... заложени са на Козяк .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
румене, извади си топките от ***... нужни са ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още