IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще плати 1,1 млрд. лв. за допълване на резерва от зърно

Ще се прилага ускорено включване в пазара на труда на украинските граждани, обяви Асен Василев

13:39 | 09.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за резерва, като общата сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев по време на брифинг след края на заседанието на Министерски съвет.

"В момента има 3 млн. тона пшеница общо в България, 300 хил. са в резерва, а 1,1 млн. тона ще бъдат закупени. Решението е взето, а парите са отпуснати. Отпуснати са и пари за слънчоглед и царевица, за да се подсигури и фуражът", каза Василев и добави, че в складовите бази има място за 14 млн. тона, като няма да има проблем със съхранението, включително и на новата реколта.

Министърът на земеделието Иван Иванов добави, че средствата ще бъдат разпределени през Софийската стокова борса на пазарен принцип, както се купува и продава зърно и такъв тип стоки. Ще бъдат публикувани и съответните параметри, чрез които производители и търговци ще могат да изкупуват.

Говорителят на кабинета Лена Бориславова уточни, че на заседанието са били обсъдени и цените на олиото. „Това е тема на дневен ред, тъй като има рязко нарастване от последните 2 дни, което не може да се обясни с липсата на суровини или наличности“, каза Бориславова.

Цена от 5 лв. за литър олио е спекула, добави министърът на икономиката Корнелия Нинова, като уточни, че производствената цена е 2 лв. Тя добави още, че производителите на олио задържат количества в очакване да го изнесат на по-високи цени или в очакване на повишение на цените.

„Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани. Ще бъде сезирана КЗК, за да се извършат проверки“, каза Нинова.

Относно войната в Украйна Лена Бориславова обясни, че това е бил основен акцент в дейността на Министерски съвет. 

„Ще се прилага ускорено включване в пазара на труда на украинските граждани, за да се позволи тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна хуманитарна помощ в рамките на 3 месеца, тази помощ е до 40 лв. на ден. С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор - хотели и места за настаняване, които може да очакват отлив за туристи“, каза Асен Василев и уточни, че до 31 март всеки бежанец може да се възползва от мярката, без значене дали е регистриран като такъв. След края на март обаче парите ще се отпускат само за хора със статут на бежанец.

До момента има 30 хил. украински граждани на наша територия, но се очаква идните седмици броят им да нарасне драматично.

Относно доставките на газ Василев посочи, че не очаква поскъпване. „Отмяна на мораториума за тока няма да доведе до повишаване цените за битовите потребители. КЕВР ще излезе с ценово решение, но те няма да бъдат по-високи от текущите. Драматични повишения на цените на парното няма да има, повишението ще е в рамките на повишаването на цената на газа, не повече”, каза финансовият министър и посочи, че има има друг проблем - „Топлофикация София“ не си плаща дълговете и доставките към „Булгаргаз“. 

На въпрос има ли индикации, че може да бъде спряно подаването на газ от Русия към България, Василев отговори: „Към момента няма никакви индикации за намалено налягане по подаването на природен газ“.

И в момента "Лукойл" работи с 40% неруски петрол, те могат да се вдигнат до 100%. За момента там не очакваме проблем, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби. Но дори и тогава имаме за 90 до 120 дни количества, без ограничаване на потреблението“, каза Асен Василев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 2 години
Сините еврокомунисти като теб не могат да разберат че е абсурдно да фиксираш цената на нещо, което не съществува в момента като реколтата пшеница, която даже не е засадена и от която Асенча ще купува. Разбира се вие комунистите попълвате дупките в знанията си като търсите врагове навсякъде. Вие имате опит в такива сделки като покупката на чертежи на самолети, които ще видим след 10-15 години ако имаме късмет. Абсолютно невъзможно е да се прецени колко ще струва зърното от нова несъществуваща реколта днес за да се заделят пари. Ако има суша или реколтата е слаба какво правим? А какво правим ако нямаме никакви торове защото нямаме газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
По всичките си лъжливи писаници много приличаш на грозната жаба Митрофанова. Отдавна ни е ясно, че си патологичен лъжец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
в магазина е около 4 лева литъра! викаш 5 е ниска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ае да смятаме пак... при 800 лева на тон сега... ще стигнат точно, а ако купят по време на жътвата, даже ще останат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 2 години
Това е изключително ниска цена за 1.5 милиона тона пшеница или с други думи резервът няма да бъде попълнен. Би трябвало кабинетът да плати поне 2.3 милиарда лева. 5 лева цена за литър олио е спекулативно ниска би трябвало да е поне 8 лева за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бонвиван
преди 2 години
Какво означава допълване? Този държавен резерв не трябва ли винаги да бъде запълнен на 100%?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още