Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Е. Захариева: Плановете за България в еврозоната се изпълняват със заложените темпове

Правителството очаква отговор от ЕК за ERM 2 в края на юли, потвърди външният министър

Е. Захариева: Плановете за България в еврозоната се изпълняват със заложените темпове

Екатерина Захариева (вдясно) по време на форума. Снимка: БТА

България е избрала пътя за бързо изпълнение на критериите и възможно най-скоро присъединяване към еврозоната. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на дискусия, посветена на присъединяването на България към еврозоната.

Дискусията е част от четвъртата среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланиците и представителите на дипломатически мисии у нас, предава БТА.

Захариева посочи, че плановете на правителството в тази насока се изпълняват със заложените темпове и то очаква отговор от ЕК за така наречената "чакалня" за Еврозоната (ERM 2) в края на месец юли. Тя благодари на българския бизнес за подкрепата във връзка с желанието за по-бързо присъединяване към валутния блок и приема на еврото. 

Още по темата

Външният министър цитира данни, според които доверието в ЕС като цяло е доста високо.

"Доверието на българските граждани към ЕС е с 9 пункта по-високо от средното за Европа - 53 на сто, а доверието в еврото на гражданите, които са членове на еврозоната, е 74 на сто. Две трети от гражданите на държавите считат, че еврото е полезно за ЕС, а 67 на сто считат, че е полезно и за самата държава, в която живеят", посочи министърът и изтъкна, че явно европейската валута се ползва с доста по-високо доверие от европейските институции. 

Според изследването за българските граждани най-големият принос от членството е усещането, че са част от един силен и солидарен съюз. В същото време те не желаят Европа и институциите да поставят бариери между държавите, тоест не желаят Европейски съюз на различни писти и скорости. Неслучайно България иска да бъде част от най-силния интеграционен модел, а именно - част от еврозоната, каза още министърът на външните работи. 

Според неяименно сега е подходящ моментът за подобна дискусия с посланиците на европейските страни у нас, за да могат да се чуят фактите, предвид съществуващите спекулации по темата с членството в еврозоната. Сред тях Захариева визира твърдението, че с въвеждането на еврото ще се увеличат цените и инфлацията. По думите й  изследванията показват точно обратното.

"От 1999 година, според изследване на Европейската централна банка, средната инфлация в държавите в еврозоната е 1,7%. През 70-те и 80-те години - преди въвеждането на еврото, инфлацията е стигала средно до 20% на година. Инфлацията в последните две държави, които са въвели еврото, е 0,7%, тоест тя е под средната за ЕС, което опровергава твърденията, че въвеждането на еврото ще доведе до увеличение на цените. Не само че няма, тя ще направи България част от най-силния интеграционен процес", посочи Захариева. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България преговаря с Иран за директна авиолиния