Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Европейският парламент подкрепя отпадането на мониторинга над България

Преди да се произнесе окончателно по темата ЕК очаква и становището на Съвета на ЕС

Европейският парламент подкрепя отпадането на мониторинга над България

Снимка: Ройтерс

Председателят на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Лопес изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод намерението на ЕК да прекрати наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка, съобщава БТА.

Той съобщава, че след състоялото се обсъждане парламентарната комисия подкрепя премахването на механизма за България. Парламентарната комисия отчита, че ЕК възнамерява да въведе занапред всеобща оценка за върховенството на закона в ЕС.

Засега няма официално становище на Съвета на ЕС по намерението на ЕК за прекратяването на механизма за нашата страна. Становищата на министрите и на евродепутатите имат съвещателен, а не задължителен характер, при приемането от ЕК на окончателното решение за отпадане на наблюдението.

Междувременно евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е и заместник-председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, коментира във Варна, че Европейският парламент изцяло подкрепя свалянето на мониторинговия механизъм за България. 

Още по темата

Така се отвори пътят за окончателното премахване на мониторинговия механизъм за България, посочи Радев. Той уточни още, че подкрепа за такава стъпка са дали всички големи политически сили. Радев изрази и благодарност към колегите си от българската делегация в ЕП, с които са работили съвместно за отпадането на механизма.

Преди да се произнесе окончателно по темата ЕК очаква и становището на Съвета, допълни евродепутатът. По думите му това може да се случи още през януари. Радев уточни, че страната ни е изпълнила всички 17 изисквания, поставени й през 2017 г. Предприетите промени в законодателството ни и по отношение независимостта на съдебната ни система са необратими, посочи Радев. Според него и след отпадането на мониторинговия механизъм реформите ще продължат, но не заради чуждо изискване, а за да стане правораздаването още по-бързо и по-справедливо.

Евродепутатът каза още, че е необходимо въвеждането на общоевропейски механизъм за върховенството на закона с единни препоръки към страните-членки на ЕС.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември