IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Костов: Един тон тротил е масата на взрива в Иганово

Образувано е досъдебно производство по случая с взрива в склад на ВМЗ-Сопот

16:31 | 22.03.15 г. 1
<p>
	Склад за боеприпаси на ВМЗ-Сопот се взриви в събота вечерта край село Иганово край Сопот. <em>Снимка: БТА</em></p>

Склад за боеприпаси на ВМЗ-Сопот се взриви в събота вечерта край село Иганово край Сопот. Снимка: БТА

                                                                                                                           Автор: Илиян Велков

„Един тон тротил е приблизителната маса на взрива в Иганово", заяви пред Dnes.bg главният секретар на МВР Георги Костов. До момента са разпитани 20 човека, а през следващата седмица разговори ще бъдат проведени с 800 души, свързани с ВМЗ-Сопот.

„Техническите лица и експертите ще се произнесат кога може да се влезе на територията на склада, за да може да се направи оглед и там. Едва тогава ще влязат нашите служители. Когато е напълно безопасно за тях.”, каза още Костов.

„По случая е образувано досъдебно производство от Окръжната прокуратура в Пловдив”, заяви окръжният прокурор Румен Попов, който също посети мястото на експлозиите.

Огромни дупки са се отворили на мястото на взривилия се снощи завод за боеприпаси край село Иганово. Днес два безпилотни самолета и два бронирани автомобила на военното министерство разучиха обстановката около мястото на инцидента. 

С модерни безпилотни летателни апарати и бронирани машини военнослужещи от Въоръжените сили съдействат на специализираните технически екипи в района на взривения склад на ВМЗ-Сопот край с. Иганово, съобщи бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Той уточни, че е направен визуален оглед от въздуха в района на взрива. Видеозаписът е предаден на кризисния щаб, който работи по изясняване на ситуацията. В помощ на специализираните екипи са и военнослужещи от Служба „Военна полиция“ с две бронирани машини тип „Пустинна котка“. Те бяха използвани от специалистите при обследване на района на взрива. Експерти от Министерството на отбраната имат готовност да съдействат за изясняване на причините за инцидента.

"Няма кратер, вероятно ще има дупки. Тези складове, които са построени за безопасност, са предпазили детонацията и пожарът да не се разпространи в другите съседни складове", съобщи директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев.

В склада се съхранявали над 2000 неуправляеми реактивни снаряди и противотанкови гранати. При взривяването си тези снаряди летят в неопределена посока. Това е и причината в района да има опожарени тревни площи.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още