Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Галъп: Доходите на 36% от българите са намалели след извънредните мерки

Две трети от хората у нас продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни

Галъп: Доходите на 36% от българите са намалели след извънредните мерки

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Повече от една трета (36%) от българите декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други 23 на сто живеят с чувството, че съвсем скоро предстои доходите им да намалеят.

Данните са от втората вълна на сондаж на “Галъп интернешънъл“ по отношение на коронавируса и предприетите мерки, проведен сред 850 души на 30 и 31 март. Първата вълна беше преди седмица.

Според проучването 6% от работещите (удвояване за две седмици) заявяват, че вече са загубили работа и още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено. 

Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, отчитат социолозите.

Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци.

2/3 от българите продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени (сега са 20%) и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%). Самите мерки са „неприятни, но поносими“ за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са „вече непоносими“. Сред активното население тези числа са съответно 80% и 17%.

Действията на правителството отново се оценяват високо – както и миналата седмица. Националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите.

По главния индикатор на проучването: дали хората пребивават в: панически страх – 24%, тревога – 60% или реагират спокойно – 13%, а останалите се затрудняват да отговорят, няма значима промяна, отчита проучването на Галъп.

1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 2 месеца
Русия обяви кредитна ваканция за физически лица и фирми за срок до 6 месеца
2
 
4
 
3
преди 2 месеца
българите е сега ше "гризнат" дървото откъм дебелия край ... а за Ф16 ше почакаме , човеко взе парите и казА 'ше видим"
0
 
5
 
2
преди 2 месеца
Още нищо не е намаляло! Започва да намалява...
Ще броим пилците наесен...
1
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
то 2/3 от българите са извън трудовия пазар, баце Кънчо! Ква промяна, кви 5 лева!

обаче от втория абзац вече се говори за работещите българи! Инвесторо пак лъже читателите си с фейк заглавия, хахахаха !

Още от Икономика и политика
Сачева: Няма заявки за сезонни работници от България за ЕС