IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Австрия и Холандия сред най-желаните държави за работа от българите

От 1300 до 2400 евро достига месечната заплата в сферата на ресторантьорството в Германия

14:11 | 12.10.14 г.
Германия, Австрия и Холандия сред най-желаните държави за работа от българите

Германия, Австрия и Холандия са едни от най-желаните държави за работа от българите в Европа, съобщи телевизия Bulgaria on Air.

Над 800 свободни места в сферата на туризма, ресторантьорството, хранително-вкусовата промишленост и корабостроенето предложиха 8 европейски държави на българските граждани в рамките на Международната трудова борса, която се проведе в Бургас за трета поредна година. 

„Няма подходящ бизнес климат в България. Изключително трудно е, въпрос на оцеляване и понеже на мен вече ми се случва повече от 10 години, се отказах”, коментира Иво Желев, собственик на 2 ресторанта на Слънчев бряг, който след поредния слаб летен сезон решава да търси спасение в Германия.

На подобно мнение са и повечето от хората, които извиха огромни опашки пред щандовете на германските фирми по време на трудовата борса в Бургас.

От 1300 до 2400 евро достига месечната заплата в сферата на ресторантьорството в Германия. Подобно е заплащането и в сферата на туризма за Австрия.

„В Холандия имаме минимални прагове и ако някой е на 32 години и работи на пълен работен ден, ще получи 1050 евро без таксите, но заварчик може да получи повече в зависимост от опита му. Освен това има и свободни места за компютърни специалисти”, казва работодател от Холандия, който предлага вакантни места за корабостроители, ел. техници и мотокаристи.

„За работата, която ние предлагаме, стартовата заплата за седмица е 3500 евро, като в тази сума се включват осигуровките и наема за квартира, която ние намираме, така че нетната заплата е след като платим тези разходи”, казва друг работодател от страната.

Чуждестранните работодатели са интервюирали близо 1000 кандидати в Бургас, като повече от половината са допуснати до следващ етап за интервю.

През септември безработицата у нас е била 10,5%, отчетоха от Агенцията по заетостта. За сравнение, безработицата в Холандия е 10,1%, а във Франция - 10,5%.

Много българи продължават да търсят работа в чужбина. Политическата нестабилност и ниските доходи са основната причина за това.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още