Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Главният прокурор поиска съставяне на инструкция как се разследват адвокати

Повод за съставянето ѝ са твърдения на юристи за допуснати прокурорски нарушения, свързани с неприкосновеността на адвокатски книжа и кореспонденция

Главният прокурор поиска съставяне на инструкция как се разследват адвокати

Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил изготвянето на специална инструкция какво могат да правят прокурорите и следователите, когато разследват адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Това става ясно от прессъобшение на сайта на прокуратурата.

Повод за съставянето на допълнителните разпоредби е декларация на Висшия адвокатски съвет от 21 декември 2018 г., както и писмо на адвокати от “Фейсбук общност на българските адвокати“ от края на последния месец на миналата година. Според юристите са допуснати от прокурори нарушения на Закона за адвокатурата, свързани с нарушаване на неприкосновеността на адвокатски книжа и кореспонденция.

Главният прокурор напълно подкрепя застъпената в отвореното писмо от 18 януари 2019 г.  позиция, че разпоредбите на Закона за адвокатурата следва да се спазват стриктно, за да се гарантира правото на всеки български адвокат свободно и независимо да упражнява своята професия. Недопустими са каквито и да е нарушения на правата на адвоката по чл. 34 и чл. 35 от Закона за адвокатурата /неприкосновеност на адвокатски книжа и кореспонденция и разговори с клиент; забрана за разпит на адвокат  за фактите, съдържащи се в тази кореспонденция и тези разговори и всичко, узнато във връзка с осъществяваната защита; право на свободни и неконтролирани срещи с клиент и т. н./.

В същото време, тези разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени от лице, упражняващо адвокатска професия. Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент. Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи (които не са книжа на адвоката) на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа, твърди Сотир Цацаров.

Ръководството на прокуратурата изразява подкрепа за намерението на Висшия адвокатски съвет да инициира промени в действащото законодателство, които да създадат допълнителни гаранции за професионалните права на адвокатите. Такива промени са нужни и по отношение на нотариусите и частните съдебни изпълнители.

Съобразно правомощията си по Закона за съдебната власт, главният прокурор е възложил изготвянето на проект на акт за методическо ръководство /инструкция/ за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Целта е създаването на ясни правила, в пълно съответствие с разпоредбите на НПК, Закона за адвокатурата, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за частните съдебни изпълнители, както и практиката на ЕСПЧ. Проектът за този вътрешен акт ще бъде представен на Висшия адвокатски съвет, на Съвета на нотариусите и на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители  за предварително становище и обсъждане.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
6
 
1
преди 3 месеца
А инструкции как се разследва произхода на средствата на *** Пеевска трябват ли му ?

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия