IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова е новата методика за разпределяне бюджетите на болниците

Всяка районна здравно-осигурителна каса трябва да предложи прогнозен бюджет, който да бъде обсъден с директорите на лечебните заведения

11:25 | 25.01.11 г.
Готова е новата методика за разпределяне бюджетите на болниците

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е готова с методиката, по която ще се разпределят средствата за болнична помощ през 2011 г. Тя е съгласувана и съобразена с директорите на районните здравно-осигурителни каси (РЗОК), съобщиха от касата.

Районните здравно-осигурителни каси имат срок до 04.02.2011 г. да изготвят и предоставят в НЗОК прогнозно разпределение на бюджетите, в което ще са отразени очаквания брой договори по клинични пътеки.

След като вече са определени стойностите на прогнозните бюджети, всеки директор на РЗОК ще организира среща с директорите на болниците, с които има договор. На срещата, в присъствието на всички директори на лечебни заведения, ще се обявяват конкретните делегирани бюджети за всяка една болница. По този начин ще се избегнат всякакви съмнения за субективизъм при разпределянето на средствата.

Според ръководството на НЗОК провеждането на тези срещи гарантира пълна прозрачност в процеса по прилагането на Правила за определяне на стойностите на прогнозните бюджети за дейностите за болнична медицинска помощ.

От касата съобщават, че всички РЗОК имат готовност да започнат подписването на договори, след като болниците се пререгистрират до 31. 01.2011 г. и получат разрешителни от Министерството за здравеопазването.

За първи път методиката ще бъде публикувана в Държавен вестник. Така всеки, който желае, ще може да са запознае с параметрите, заложени в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още