IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И след призива на президента депутатите от БСП няма да се върнат в НС

Румен Радев днес призова парламентарната група на левицата да се върне в парламента за дебатите по наложеното вето върху Изборния кодекс

16:17 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите от БСП няма да се върнат в парламента за дискусията по ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс. Това стана ясно на пресконференция на левицата, предава БТА.

Групата на БСП напусна Народното събрание преди седмица с критики, че в парламента се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и задкулисни партийни договорки в интерес само на определени партии. Нинова заяви, че БСП няма място в тези договорки и в този тип законодателство.

Днес държавният глава върна на парламента за ново обсъждане приетите преди седмица промени в Изборния кодекс.

Още миналата седмица, след като от ГЕРБ обърнаха позицията си за изборните правила, от левицата поставиха условия за връщането си в зала - изчистване на избирателните списъци от мъртви души, машинно гласуване, възможност да се обжалва всяко едно решение на ЦИК във ВАС.

БСП приветства президента за ветото, което той наложи днес върху промените в Изборния кодекс. Аргументите на държавния глава са тези, които БСП защитава по време на дебатите по изборните промени, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Тези аргументи тогава не бяха чути, допълни той.

"Чухме призива на президента да се върнем в пленарната зала. Чухме и разбираме този призив. Но БСП прие това нелеко решение на своя Национален съвет с ясни условия. Условията към момента не са изпълнени", заяви Зарков.

"Само преди около час чухме на пресконференция, че ГЕРБ не само не са си взели поука, а и готвят поредния парламентарен цирк, при който да жонглират с ветото и да избират от него това, което им харесва и това, което не им харесва. Ние в този цирк няма да участваме", заяви Зарков. Според БСП един път завинаги управляващите трябва да решат какво искат да правят. Няма време вече, достатъчно игрички, коментира Зарков.

Президентът Радев е недвусмислено свързан с държавността и Конституцията и го показва всеки ден, каза Зарков в отговор на въпрос.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още