IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Държавната политика поддържа пазара на труда

След оттегляне на мярката 60/40 има риск от загуба на работни места, особено в рискови бизнеси, прогнозира Адриан Николов от ИПИ

12:04 | 08.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Най-важният процес, който се случваше на пазара на труда в България, е държавната политика след затваряне на икономиката във връзка с ограниченията за разпространението на коронавируса. На пазара на труда в страната имаше много рязък срив от втората половина на март, април и май, но от юни насам се наблюдава известно възстановяване. Този анализ направи в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

В рубриката той открои преработващата промишленост, туризма и земеделието като сектори с най-интересни тенденции.

“Оказа се, че нашето земеделие е най-слабо засегнато от случващото се с коронавируса”, защото не разчита на чуждестранни работници“, коментира Николов, но посочи, че е притеснителна тенденцията в преработващата промишленост заради слабото възстановяване на европейската икономика.

Той е на мнение, че по отношение на туризма последните два месеца са “изтласкали напред” доста общини, особено по Южното Черноморие.

По думите на Николов сред най-засегнатите от пандемията са индустриалният клъстер около Пловдив, който е много силно свързан с европейската индустрия, малките общини в София, отчасти Варна.

Николов обърна внимание на факта, че туристическите общини са се справили по-добре през юли и август, що се отнася до динамиката на пазара на труда, отколкото индустриалните.

От ИПИ смятат, че държавната политика има „здрава схема за запазване на работни места, която най-добре работи в промишлеността“.

Адриан Николов очаква, че мярката за запазване на работните места в нашата страна ще продължи поне до средата на 2021 година и даде за пример Германия, която е поела задължението до края на следващата година да поддържа своя пазар на труда.

Икономистът очаква, че след оттегляне на мярката 60/40 има риск от загуба на работни места. Той прогнозира, че бизнес, който е рисков и изкуствено поддържан, „след това ще се срине под собствената си тежест“.

По отношение на по-малки региони и общини и икономически по-слабите части в страната експертът обясни, че пазарите на труда в тях все още не са били достигнали нивата от преди предходната криза, дори по време на върха на бизнес цикъла през 2018-2019 г.

“Когато има по-забавена икономика, влиянието на самата криза е по-меко”, констатира експертът. 

Николов отбеляза, че зимният сезон обикновено е дъното на годишния цикъл на пазара на труда в България. Той прогнозира, че ефектът ще бъде засилен заради очаквания много по-слаб туристически сезон.

“Докато няма ваксина или лечение, не можем да говорим за възстановяване на пазара на труда”, смята Адриан Николов.

Има ли по-гъвкав вариант от мярката 60/40? Кои са рисковете пред възстановяване на индустриите? Как помагат общините на засегнатите сектори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още