IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата определя среднодневен осигурителен доход по мярката 60/40

Работодателят е длъжен да изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август

18:09 | 07.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Прецизира се начинът за определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците и служителите чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход по мярката 60/40. Работодателят, получил средства за запазване на заетостта, ще изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август.

Тези промени прие правителството в постановлението за определяне на условията и реда за изплащане на средства на работодатели, чиято цел е запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение и обявената извънредна епидемична обстановка.

Предвид бавното възстановяване на икономиката от наложените принудителни мерки и евентуално продължаващо разпространение на COVID-19 в България срокът за изплащане на компенсации на работодатели за запазване на работните места се удължава от 1 октомври до 31 декември, съобщи правителственият пресцентър.

Средства за запазване на заетостта при облекчените условия, определени за сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, вече ще могат да се изплащат и на работници и служители, осигурени в икономическа дейност с код 49.39 „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“, от Класификацията на икономическите дейности.

Размерът на подкрепата от държавата ще е равна на 60% от осигурителния доход и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец август.

Регламентира се процедура за установяване и събиране на невъзстановени средства от работодатели по реда на Кодекса за социално осигуряване.

Заявленията за изплащане на средства по постановлението за периода от 1 юли до 30 септември, подадени преди 15 октомври, ще се разглеждат и финансират по досегашния ред, уточняват от Министерския съвет.

Финансовите средства, необходими за реализация на промените, ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още