IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават мярката 60/40 до края на годината

Очаква се това да струва 750 млн. лв. и да се запазят около 200 хил. работни места

17:11 | 05.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно подкрепи удължаване на мярката за запазване на заетостта чрез компенсации за бизнеса, известна като 60/40.

Правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 151 от 2020 г. (продължение на мярката 60/40) на извънредно онлайн заседание, съобщават от пресслужбата на кабинета.

С предложените промени се предвижда удължаване на срока за прилагане на мярката от 1 октомври - 31 декември 2020 г.

Социалните партньори се обединиха и за прилагане на облекчените условия, определени за сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, и в сектор „Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде“ - от Класификацията на икономическите дейности. 

Прецизира се и начинът за определяне на средствата за запазване на заетостта на работниците и служителите чрез изчисляване на среднодневен осигурителен доход. Работодателят, получил средства за запазване на заетостта, следва да изплаща на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за август 2020 г.

Социалните партньори подкрепят още: диференциране на работодателите на база регистрацията им преди или след септември 2019 г. по отношение изчисляване на намаляването на приходите от продажби с не по-малко от 20 на сто, както и регламентиране на процедура за събиране на невъзстановени средства от работодателите по реда на чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване.

Необходимите финансовите средства в размер на около 750 млн. лв. за реализиране на промените ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

Очаква се ефектът от удължаване на мярката да се отрази в запазването на около 200 хиляди работни места.

Промените влизат в сила от 1 октомври 2020 г., като средствата за запазване на заетостта ще се изплащат след съответната нотификация от Европейската комисия.  

Синдикати и работодатели са обединени в мнението си, че мярката 60/40 за запазване на заетостта е доказала, че работи и трябва да бъде удължена. Те настояват също при определени условия да има дългосрочен характер.

Припомняме, че анализ на Националния осигурителен институт (НОИ) за отпуснатите на бизнеса компенсации за преодоляване на последиците от кризата с коронавируса показа, че близо две трети от средствата, изплатени на работодателите за запазване на заетостта на работниците и служителите по време на извънредното положение, са насочени към преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство и търговия.

Анализът на НОИ е отчет след приключването на последните плащания по мярката в първоначалния й вид. От 1 юли тя започна да действа по нов дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още