Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инспекцията по труда отчита ръст на сигнали, свързани със заплатите

ГИТ ще информира прокуратурата при данни за престъпление и оказване на натиск за прекратяване на трудови договор

Инспекцията по труда отчита ръст на сигнали, свързани със заплатите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Близо 600 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по труда от 13 март, когато беше обявено извънредното положение. Това е ръст от почти 50 на сто на сигналите, които обикновено се получават за идентичен период, съобщават от пресцентъра на Главната инспекция по труда (ГИТ).

Най голям дял от тях е свързан със заплащането на труда (около 1/3) и с прекратяване на трудовите правоотношения. Към момента Инспекцията по труда е прекратила плановите проверки и е насочила усилията си към решаване на сигналите.

Извършват се и проверки за контрол по спазването на противоепидемичните мерки срещу разпространението на Covid-19.

Инспекцията по труда напомня, че и в периода на извънредното положение работниците и служителите не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие.

Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни - например за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск.

Работодателят следва да им предостави веднага заповеди за прекратяване на трудовите договори, в които да са отразени всички дължащи им се обезщетения - за неизползван платен годишен отпуск, за неспазено предизвестие, ако им се дължи такова, за придобито право на пенсия и др.

Срокът на предизвестие тече и по време на ползването на законоустановен отпуск.

ГИТ ще информира прокуратурата за сигнали, в които се съдържат данни за престъпление - например, работниците съобщават за оказване на натиск за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, подписване на заявления за неплатен отпуск и др., или за положени подписи на документи, каквито подателите на сигнали твърдят, че не са полагали.
 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май